THK’nın gözü Talih Kuşu’nda

Türk Hava Kurumu, Maliye Bakanı Naci Ağbal’dan Milli Piyango’nun özelleştirilmesi ve yeniden yapılandırılması kapsamında belirli bir oranda kuruma kaynak tahsisi yapılmasını isteyecek.

THK’nın gözü Talih Kuşu’nda

Türk Hava Kurumu (THK), Maliye Bakanı Naci Ağbal’dan Milli Piyango’nun özelleştirilmesi ve yeniden yapılandırılması kapsamında belirli bir oranda Kuruma kaynak tahsisi yapılmasını talep edecek.

THK Başkanı Kürşat Atılgan, AA muhabirine, Maliye Bakanı Ağbal’a iletilmek üzere hazırlanan dosya hakkında bilgi verdi. Dosyada, THK’nın dünü, bugünü, havacılık faaliyetleri ve mali yapısı anlatılırken, Türkiye’de sivil ve sportif havacılığın gelişmesini sağlamak üzere 90 yıldır Türk halkının desteğini alarak aralıksız faaliyetlerini sürdürdüğü vurgulandı.

Dosyada, Kurumun yürüttüğü hizmetler çerçevesinde devlet bütçesinden hiçbir pay almadığı belirtilirken, THK’nın faaliyetlerinin devamlılığını sağlamak, ülke çapında yaygınlaştırmak için ek maddi gelire ihtiyaç duyduğu ifade edildi. İşletmesi THK tarafından yapılan Milli Piyango biletlerinin temelini oluşturan Tayyare Piyangosu’nun 1925-1939 arasında Kurumun en önemli gelir kaynaklarından biri olduğunun da altı çizildi.

“Günümüzde THK, Milli Piyango İdaresinden katkı almıyor”

Dosyada, Cumhuriyet’in başlarında 16 Şubat 1925’te kurulan ve 10 yıl sonra 24 Mayıs 1935’te adı THK’ya çevrilen Türk Tayyare Cemiyetinin hava kuvvetlerine pilot yetiştirmesi, uçak alması/yapması için birçok gelir kaynağıyla donatıldığına işaret edildi.

5 Temmuz 1939’da Milli Piyango İdaresi kurularak piyango ile ilgili her türlü faaliyetin THK’dan alındığı, Maliye Bakanlığına bağlanan Milli Piyango İdaresinin ilk çekilişini 11 Kasım 1939’da yaptığı anımsatılarak, Milli Piyango’nun karından, THK’ya aktarılan payın giderek azaldığı vurgulandı.

Günümüzde THK’nın Milli Piyango İdaresinden herhangi bir katkı payı almadığının ifade edildiği dosyada şunlar kaydedildi:

“Ata’mızın Türk halkına emaneti olan THK tarafından sürdürülen faaliyetlerin öneminin aşikar olduğunun bilincinden hareketle sivil havacılığın ülke çapında yaygın halde yapılmasını sağlamak ve havacı bir Türk gençliği yaratmak için THK’nın ek maddi gelire ihtiyacı bulunmaktadır. Zaman içinde THK’nın gelirlerinde meydana gelen düşüşler ve artan giderler mevcut uçak, sportif hava araçları, teçhizat ile malzemelerin yenilenmesini imkansız hale getirmiştir. Bu durumdan THK’nın amatör ve sportif havacılık faaliyetleri ile Türk Hava Üniversitesi de olumsuz etkilenmektedir. Kurumumuzun mevcut gelirleriyle tüzüğünde belirtilen misyonu yerine getirebilmesi giderek zorlaşmaktadır. Bu nedenle hükümetimizin desteğine ihtiyaç duyulmaktadır. Kurulduğu dönemde 21 kalemden oluşan gelir kaynakları, 1939’dan başlayarak azaltılmaya başlanmış ve elinden alınan ilk gelir kalemi ise Tayyare Piyangosu olmuştur. Günümüzde ise kurban derisi ile fitre ve zekat toplama faaliyetlerinden elde edilen gelirler dışında faaliyetlerimizin devamlılığını sürdürebileceğimiz gelir bulunmamaktadır.”

“Kuruma destek verileceği kanaatindeyim”

THK Başkanı Atılgan, hükümetin, 2023 hedeflerinde havacılık ve uzay çalışmalarına büyük önem verdiğine işaret ederken, “Kurumumuzun onursal genel başkanı Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın temellerini attığı 2023 vizyonunda havacılık ve uzaya verilen önemin bilincindeyiz. Bu nedenle ülkemiz kalkınması noktasında büyük önem arz eden havacılık faaliyetleri konusunda THK’ya destek verileceği kanaatindeyim” diye konuştu.

THK’nın her geçen yıl elinden alınan gelirleri nedeniyle Kurumun tüzüğünde belirtilen havacılık misyonunu yerine getirmekte zorlandığını vurgulayan Atılgan şunları kaydetti:

“THK’ya Milli Piyango İdaresince oynatılan şans oyunlarından aktarılacak belirli oranda payla Kurumun finansal açıdan büyük oranda rahatlaması sağlanacak, daha çok sayıda gencimiz gökyüzüyle buluşacak. THK’nın gelir kaynaklarının artırılmasıyla havacılık alanındaki başarılı faaliyetlerimizin devamlılığı da sağlanabilecek.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X