Ticaret savaşı büyüyor

Trump’ın çelik ve alüminyum ithalatına getirdiği vergilerle başlayan, karşılıklı 50’şer milyar dolarlık yaptırımlarla alevlenen ABD ile Çin arasındaki ticari savaş, Washington’un 100 milyar dolarlık yeni adımı ile iyice büyüdü.

Ticaret savaşı büyüyor

ABD Başkanı Trump, Çin’e ‘haksız misilleme’ gerekçesiyle öncekilere ilaveten 100 milyar dolarlık gümrük tarifesi uygulanması talimatını verdiğini açıkladı.

ABD Ticaret Temsilciliği’nin (USTR) 1974 tarihli Ticaret Yasası’nın 301. maddesi kapsamında gerçekleştirilen kapsamlı inceleme sonucunda, Çin’in sürekli olarak Amerika’nın fikri mülkiyetini adaletsizce ele geçirmeye yönelik faaliyetlerde bulunduğu hükmüne vardığını belirten Trump, şunları kaydetti: ”USTR, incelemesinde tanımlanan uygulamaları ve politikaları kaldırmasını sağlamak amacıyla Çin’e 3 Nisan 2018’de yaklaşık 50 milyar dolarlık gümrük tarifesi getirilmesini önerdiğini açıkladı.

Çin hatasını telafi etmek yerine, imalatçılarımıza ve çiftçilerimize zarar vermeyi seçti. Çin’in haksız misillemesi nedeniyle USTR’ye 301. madde kapsamında 100 milyar dolarlık ilave tarifelerin uygun olup olmayacağını değerlendirme ve uygunsa hangi ürünlere vergi uygulanacağını belirleme talimatını verdim.”

ÇİN’DEN YANIT GECİKMEDİ

Çin Ticaret Bakanlığı, Trump’ın yeni adımına sert tepki gösterdi. Bakanlık’tan yapılan açıklamada, ”Çin bir ticaret savaşı istemiyor, ancak bir ticaret savaşından da korkmuyor.

Çıkarlarımızı korumak için yeni geniş kapsamlı tedbirler alacağız” ifadeleri kullanıldı. Trump yönetiminden üst düzey bir yetkili ise ABD’nin Çin ile ticaret konusunda müzakerelerde bulunmaya istekli olduğunu, ancak bunun ancak tarafların ciddiyet içinde hareket etmeleri halinde mümkün olabileceğini söyledi.

İsminin açıklanmasını istemeyen yetkili, ”Çin ile ticaret konusunda iletişim devam ediyor. Önceki girişimlerde Çok az ilerleme sağlanmış olması nedeniyle yeni bir müzakere ancak tarafların ciddi olmaları halinde gerçekleşebilir. Biz, Çin ile müzakereye istekliyiz’ diye konuştu.

‘TEHLİKELİ KUMAR’ YORUMU

ABD Başkanı Trump’ın Çin’den gelen misillemeye karşı misilleme ile yanıt vermesine yönelik bu adımı, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ticaret savaşını çok daha ciddi hale getirecek ‘tehlikeli bir kumar’ olarak nitelendirildi.

Ekonomistler, tarafların uzlaşmak yerine tarifeleri artırmaya devam etmesinin hem iki ülkenin vatandaşları hem de dünya ekonomisi için tamir edilmesi zor zararlara yol açabileceği uyarısında bulunuyor.

Buna ilaveten, iki ülke arasındaki karşılıklı misillemelerin sürmesi, hisse senedi piyasalarında da yeniden paniğe neden oldu.

BURAYA NASIL GELİNDİ?

ABD ve Çin arasında bir ticaret savaşının başlangıcı olarak görülen gelişmeler, Trump yönetiminin, geçen ay ithal çelik ve alüminyuma sırasıyla yüzde 25 ve yüzde 10 ek gümrük vergisi getirmesiyle başladı.

Çin, birkaç gün önce Washington’ın çelik ve alüminyum ürünlerine yönelik ek gümrük vergilere cevaben, ABD menşeli 128 ürüne yüzde 15 ile yüzde 25 tarife getirilmesi kararını aldı.

Bu gelişmenin hemen ardından ABD yönetimi, Çin’in, Amerikalı şirketlerin teknolojilerini ve fikri mülkiyetlerini ele geçirmeye yönelik usulsüz faaliyetleri gerekçesiyle bin 300 Çin menşeli ürününe yüzde 25 ek gümrük vergisi getirmeyi planladığını açıkladı.

Pekin yönetiminin, ABD’nin sadece Çin’i hedef alan bu hamlesine tepkisi gecikmedi. Çin Ticaret Bakanlığı, ABD’den ithal edilen 50 milyar dolar tutarındaki ürüne yüzde 25 gümrük vergisi getirileceğini bildirdi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X