Ticari bir ambargoyu asla düşünmedik

Avrupa ile müzakereleri durdurma gibi bir kararlarının şu anda bulunmadığını dile getiren Bakan Tüfenkci, AP’nin verdiği kararın da yok hükmünde olduğunu vurguladı.

Ticari bir ambargoyu asla düşünmedik

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Avrupa Parlamentosu’nun (AP) verdiği kararın vatandaşlar tarafından hiç önemsenmediğini kaydederek, Avrupa’ya karşı ticari bir engelleme düşünmediklerine işaret etti.

Tüfenkci, AP’nin Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) ile sürdürdüğü müzakerelerin geçici süreliğine dondurulmasını tavsiye eden kararına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Söz konusu kararın Türk insanı tarafından hiçbir şekilde önemsenmediğini belirtten Tüfenkci, iş adamlarıyla yaptıkları temaslarda da bunun morallerini bozmadığını gördüklerini söyledi.

Tüfenkci, ”Çünkü insanlar şunu görüyor; gerçekten Avrupa Türkiye’ye karşı hem ikincikli bir tutum sergiliyor hem çifte standart uyguluyor aynı zamanda da samimiyetten uzak kararlar alıyor. Türkiye’nin terörle mücadele ettiğini herkes biliyor. 15 Temmuz gibi hain bir darbe girişimine rağmen Avrupa’nın bu darbe girişimini hafife alması, görmezden gelmesi, güçlü bir destek vermemesi Türk halkı ve iş adamları nezdinde olumsuz bir kanaate neden oldu. Üstüne üstlük bu noktadan sonra ‘siz bu darbe girişimine karşı, dolaylı yoldan PKK terörüne karşı mücadele etmemelisinize’ gelen bir anlayışı sergilemesini de doğrusu Türk milleti kabul etmemekte. Başbakanımızın haklı olarak değimiyle; bizim bu metni kabul etmemiz mümkün değil, yok hükmündedir. Gerçekten de yok hükmündedir” dedi. Ticari anlamda Avrupa ile güçlü ilişkilerinin bulunduğuna dikkat çeken Tüfenkci, 100 yıllık Avrupa şirketlerinin Türkiye’de üretim yaptığını ve bu şirketlerin büyümelerine her türlü katkı sağladıklarını vurguladı.

SİYASİ VE TİCARİ İLİŞKİLER AYRI YÜRÜTÜLÜYOR

Siyasi ilişkilerle ticari ilişkileri birbirinden ayırarak, karşılıklı çıkar ilişkileri doğrultusunda ticari ilişkilerini her daim sürdürdüklerini dile getiren Tüfenkci, ‘Bazı arkadaşlarımız ‘bu karara karşı ne yapacaksınız?’ gibi bir takım sorular soruyor. Esasında biz, ticari olarak bir engelleme veya ambargoyu asla ve asla düşünmedik. Siyasi ilişkiler de normal zemini içerisinde, Dışişleri Bakanlığımız nezdinde Başbakanımız, Cumhurbaşkanımız tarafından yürütülmektedir” şeklinde konuştu.

İÇ TİCARET CANLILIĞINI KORUYOR

Türkiye’nin iç ticaretindeki canlılığı koruduğuna dikkat çeken Tüfenkci, dövizdeki dalgalanmalara rağmen sokaktaki vatandaşın Türkiye’nin geleceğine inancı ve umudunun devam ettiğini belirtti. Bakan Tüfenkci, ”Çarşımız, pazarımız hareketliliğine devam ediyor. Baktığınız zaman konut ve otomobil satışları ekim ayında müthiş bir patlama yaptı. Konutta yüzde 25’e yakın satış artışı sağlandı. Elbette konuttaki banka faizlerinin düşmesi etkili oldu. Otomobil satışları ekim ayında rekor kırdı. Beyaz eşya satışlarında da artışlar devam ediyor. Bu anlamda iç tüketimdeki daralma anlamında endişe edecek bir durum şu anda bulunmamaktadır” dedi.

AB’NİN KAPISINDA BEKLEYEN BİR ÜLKEYİZ

Tüfenkci, ‘Bu süreçte AB ile ilgili müzakereleri durduracak mısınız ya da referandumda halka soracak mısınız?’ sorusuna şuanda durdurma gibi verilmiş bir kararları olmadığını söyledi. Bülent Tüfenkci, ”Cumhurbaşkanımız çok net ifade etti. Yıl sonunu görüp ondan sonra kararımızı gözden geçirip bakacağız. Biz, sabırla AB’nin kapısında bekleyen bir ülkeyiz. Bize yapılan haksızlığa rağmen Avrupa ile ilişkilerimizi ve bağımızı koparmayan bir ülkeyiz. Çünkü biz bir Avrupa ülkesiyiz. Ama şunu ifade edeyim; yalnızca AB’ye bağlı bir ülke de değiliz. İçerisinde bulunduğumuz coğrafi konum bizim hem Asya ile hem Ortadoğu ile hem de ön Asya ülkeleriyle yakın ilişkiler içerisinde bulunmamızı zorunlu hale getiriyor. Biz de bu ülkelerle de ilişkilerimizi her daim iyi ve sıcak tutmanın hesabı içerisindeyiz. Dolayısıyla biz sadece Avrupa Birliği veya Asya ülkeleri, sadece Afrika ülkeleri demiyoruz. Güney Amerika da dahil hinterlandı geniş tutuyoruz ve ticaretimizi de bu geniş bölge içerisinde yapıyoruz” diye konuştu. Tüfenkci, konunun halka sorulmasıyla ilgili bir çalışmaları olmadığını ifade etti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X