TİM’den uyardı: ‘Kendinizi koruma altına alın’

Yüksek kurun ihracata da ülkeye de fayda sağlamadığını vurgulayan TİM Başkanı Büyükekşi, rekabet edebilmek için dolar kurunun 3,50 lira olması gerektiğini kaydetti.

TİM’den uyardı: ‘Kendinizi koruma altına alın’

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, dolar kurunda oynaklığın çok olduğuna işaret ederek, ihracatçıları kendilerini koruma altını almaya çağırdı.

Büyükekşi, yaptığı açıklamada, döviz kurlarındaki artış ve düşüş konusunda yaklaşımlarının yıllardır aynı olduğunu söyledi. Kurlardaki oynaklığa dikkat çeken Büyükekşi, yüksek kuru hiçbir zaman öngörmediklerini ve rekabet edebilecekleri bir kur istediklerini belirtti.

Yüksek kurların ihracat için de ülke ekonomisi için de fayda sağlamadığını ve böyle bir şeyi arzu etmediklerini vurgulayan Büyükekşi, ”Bunu geçmişte de yaşadık. Dolar 1,70’lerden güven ve istikrarla birlikte 1,50, 1,30’lara kadar geriledi. Burada da ihracatçılarımızı dikkatli olmaya çağırdık. ‘Bu seviyelerden maliyet yapıp, mal satarsanız zarar edebilirsiniz çünkü çok volatilite var. Bu volatilite size zarar verebilir. Kendinizi koruma altına alın.’ dedik. Bugün yaşananlar da aynı. İşte onu yaşıyoruz şu anda. 3,90’lardan 3,60’lara indi hatta geçen hafta sonu 3,60’ların altını test etti. O yüzden, bizim rekabet edebilmemiz için dolar kurunun 3,50 lira olması lazım” dedi.

YÜKSEK KURUN FAYDASI YOK

İki hafta önce bir anket açıkladıklarını hatırlatan Büyükekşi, şunları kaydetti: ”Orada ihracatçılara sorduğumuzda ‘Dolar kuru 3,43 olursa biz rekabet edebiliriz.’ diyorlar. O yüzden yüksek kurun, Türkiye’nin mali politikaları, ekonomimiz açısından bize bir faydası yok. Rekabet edebileceğimiz ve istikrarlı bir kur olması son derece önemli. İhracatçılarımızın yüzde 5-7 arası bir kar marjları var, bu seviyelerde maliyet yapıp daha düşük seviyelerde dövizleri gelince burada zarar görüyorlar. Onun için ben şu anda bile ihracatçılarımızı tekrar kendilerini koruma altına almaya davet ediyorum.” Mehmet Büyükekşi, döviz kurlarının daha da düşüş eğiliminde olduğunun altını çizdi.

300 BİN İSTİHDAM HEDEFİ

İhracatta artış olduğuna dikkat çeken Büyükekşi, bu çerçevede özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı istihdam seferberliğinin amacına ulaşacağını dile getirdi. 

Büyükekşi, ”Çünkü, devletin istihdama vermiş olduğu çok önemli destekler var. Üç ay sigorta olmamış, işsiz olan birini işe alırsanız, hem SSK hem de maliyenin aldığı vergilerden muaf oluyorsunuz bir yıl boyunca. Bu haktan faydalanmak, gerek yeni yatırımlarda gerekse yatırımları olup da onları büyütmek isteyen şirketlerin bu konuda atacağı adımlar var. Onun için de üretici bu konuda şu anda adım atıyor. Biz de en çok ihracat yapan ilk 2 bin firmamıza, şahıs şahıs yazı yazdık. Daha sonra 10 bin firmamıza aynı şekilde yazı yazdık. Burada hem ihracata hem de istihdama verilen destekleri anlattık. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımızla birlikte çalışıyoruz. Önümüzdeki günlerde bir toplantı yapacağız. Yıl sonuna kadar 300 bin yeni istihdam hedefliyoruz. İnşallah bu da amacına ulaşacak” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X