Timerman, Kerry’e bir mektup gönderdi

Arjantin Dışişleri Bakanı Hector Timerman, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’e bir mektup göndererek, İran’la varılan nükleer anlaşmanın, 1994 yılında Buneos Aires’teki Arjantin Yahudi Derneği’ne (AMIA) düzenlenen saldırıyla bağlantısı olduğu gerekçesiyle I

Timerman, Kerry’e bir mektup gönderdi

Arjantin Dışişleri Bakanlığı tarafından medyaya servis edilen açık mektupta, 27 Temmuz’da Wall Street Journal gazetesinde yayınlanan bir makalede, ABD’nin İran’la imzaladığı nükleer anlaşma sonrasında, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin, Almanya ve Avrupa Birliği’nin, gizli bir anlaşmayla eski İran Dışişleri Bakanı Ahmed Vahidi’ye uygulanan yaptırımları kaldırılmayı taahhüt ettiği yönündeki iddialara yer verildi.

Timerman, Vahidi’nin, AMIA’ya 18 Temmuz 1994’te düzenlenen ve 85 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırıyla ilişkisi olduğu gerekçesiyle Interpol tarafından arandığını hatırlattı.

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’ye de benzer bir mektup gönderen Timerman, nükleer anlaşmanın AMIA meselesine olası etkilerine değindi.

Ayrıca gönderilen mektuplarda, Arjantin hükümetinin adaletin sağlanması için terörizme karşı kararlılıkla mücadele ettiği ve insan haklarına tam saygı gösterilerek saldırının Arjantin mahkemelerinde açıklığa kavuşturulması için her türlü yolun arandığı vurgulandı.

Arjantin hükümeti 2013 yılında İran’la bir anlaşma imzalayarak ortak bir çalışmayla saldırıyı aydınlatmak istemiş ancak ülkedeki Yahudi gruplar, Tahran’ın sorumluları teslim etmekte başarısız olduğunu iddia ederek anlaşmayı eleştirmişti.

İki ülke arasında ortaklaşa kurulan hakikat komisyonu, iki Arjantin mahkemesinin, komisyonun anayasaya aykırı olduğu kararını vermesi nedeniyle çalıştırılamamıştı.

AMIA’ya 18 Temmuz 1994 yılında düzenlenen bombalı saldırıda 85 kişi hayatını kaybetmiş ancak sorumlular ortaya çıkarılamamıştı. Tahran yönetimi ise saldırının gerçekleştiği dönemde İranlı yetkililerin görevlerini kötüye kullandığı ya da saldırıyla bağlantıları olduğuna yönelik iddiaları reddediyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X