‘Tıp Fakültesi kontenjanları azaltılmalı’

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, Avrasya Üroonkoloji Derneği ve Türk Üroloji Derneğince Uludağ Üniversitesi (UÜ) Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘Avrasya Üroonkoloji Bahar Kongresi’ kapsamındaki ‘Prostat Kanseri ve BPH’ konferansının açılı

‘Tıp Fakültesi kontenjanları azaltılmalı’

Avrasya Üroonkoloji Derneği ve Türk Üroloji Derneğince Uludağ Üniversitesi (UÜ) Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘Avrasya Üroonkoloji Bahar Kongresi’ kapsamındaki ‘Prostat Kanseri ve BPH’ konferansının açılışında konuşan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, 4-5 yıl sonra hekim sayısının 160 bine ulaşacağını belirterek, ‘Türkiye’de 160 bin hekimden sonrası ‘hekim işsizliği’ demek. Yeniden bunun değerlendirilmesi, tıp fakültelerindeki kontenjanların peyderpey azaltılması gerekiyor’ dedi.

Bu yıl tıp fakültelerinden 8 bin 500 kişinin mezun olacağını bildiren Gümüş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İki yıl sonra da 12 bin hekim mezun olacak. Bu şekilde 4-5 yıl sonra 160 bin hekime ulaşıyoruz. Türkiye’de 160 bin hekimden sonrası ‘hekim işsizliği’ demek. Yeniden bunun değerlendirilmesi, tıp fakültelerindeki kontenjanların peyderpey azaltılması gerekiyor. Üniversiteler, almak istiyorlarsa da yabancı öğrenci alarak, kontenjanlarını doldurmalı. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile bunları değerlendiriyoruz. Biz çalışmalarımızı yaptık. Bakanlık, 2023-2071 vizyonunu çalıştı; ne kadar hekim ne kadar hemşire olacak. Türkiye’nin açığı kapattıktan sonra hızlı bir şekilde sayıları azaltması lazım.”

YÖK ile üniversite hastanelerinin sorunlarını dikkate alan bir çalışma başlattıklarını anlatan Gümüş, ‘Üniversite hastanelerimizin çok önemli, ciddi ekonomik sorunları var. Şu anda 45 üniversite hastanesi, ciddi borç batağı içinde. Bunlarla ilgili devletin en üst mekanizması, Maliye Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve YÖK’ün olduğu bir çatı altında çalışıyoruz. Üç ay sonra üniversite hastanelerimizin hem eğitim hem de ekonomik anlamda kalkınmasını sağlayacak bir çalışmayı ilan edeceğiz’ dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X