Tirilye’de yeşil zeytin zamanı

Mudanya’nın Tirilye mahallesinde, kadınların tokaçla kırıp bıçakla çizerek hazırladığı yeşil zeytinler, kahvaltı sofralarında yerlerini almayı bekliyor.

Tirilye’de yeşil zeytin zamanı

Tirilye mahallesinin tarım arazilerinde yetişen zeytinler, bölgenin özelliğini taşıyan kalitesiyle kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi durumunda. Tirilye arazilerinde yetiştirilen zeytinler farklı bir tat ve aroma taşıyor. Bölgede yetiştirilen siyah ve yeşil zeytinden çok çeşitte ürün elde ediliyor. Siyah zeytinden sele, yağlı sele, salamura yapılıyor, yeşil zeytinden ise kırma, çizme ve kırmızı biberli yeşil zeytin yapılıyor. Tirilye bölgesinde yetişen zeytinlerden elde edilen rafine ve sızma zeytin yağları da dünyaca meşhur.

TİRİLYELİ ZEYTİNCİLER, ZEYTİN AĞAÇLARININ KORUNMASINI İSTİYOR

Genelde geçimlerini zeytincilikle sağlayan Tirilyeliler, yapılaşmalar yüzünden kesilen ve zaman içinde tükenmeye başlayan zeytin ağaçları yüzünden, Tirilyeli çiftçileri ve zeytin üreticisini tedirgin ediyor. Dünyaca meşhur Tirilye zeytinin koruma altına alınmasını isteyen Tirilyeli zeytin üreticileri, “Ekmeğimiz aşımız” dedikleri geçim kaynakları olan zeytin ağaçlarının koruma altına alınmasını istiyor.

TİRİLYELİ KADINLARDAN HUMMALI ÇALIŞMA

Tirilyeli kadınlar, bugünlerde, evlerinin ve işyerlerinin önünde yeşil zeytin işliyor. Kadınlar, ellerinde tokaçlarla zeytinleri kırdıktan sonra bıçaklarla 3 yerinden kesiyor. Balıkçı barınağı önünde kurdukları tezgahlarda yeşil zeytinleri satışa sunan kadınlar, bu işi zevkle yaptıklarını söyledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X