TOBB doğalgaza artan talebi masaya yatırdı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Doğalgaz Meclisi, son toplantısında, bu kış mevsiminin ağır geçmesi nedeniyle gaz talebinde görülen artışı değerlendirdi.

TOBB doğalgaza artan talebi masaya yatırdı

Meclis’e başkanlık eden İbrahim Akbal, 2016-2017 kışının beklenenden daha soğuk geçtiğini, günlük doğalgaz talebinin 270 milyon metreküp seviyesine ulaştığını vurguladı. Doğalgazın yüzde 38’inin elektrik üretiminde, yüzde 32’sinin ise sanayide tüketildiğini aktaran Akbal, doğalgaz arz güvenliğine yönelik yoğun bir gündem bulunduğunu, bu kapsamda planlanan yüzer LNG ve yeniden gazlaştırma (FSRU) projesinin devreye alındığını anımsattı. Aynı zamanda, Egegaz LNG terminalinin günlük sevkiyat kapasitesinin 16 milyon metreküpten 24 milyon metreküpe çıkarıldığını belirten Akbal, Tuz Gölü yeraltı depolama tesisi için de gaz alımına başlanacağı bilgisini paylaştı. Akbal, BOTAŞ’ın ulusal iletim şebekesinin taşıma kapasitesinin artırılmasına yönelik yatırımların da devam ettiğini bildirdi.

KISINTI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Meclis Başkan Yardımcısı Yaşar Arslan da Aralık ayında pik doğalgaz çekişinin 135 milyon metreküplük kısmının konutlardan kaynaklandığını ifade ederek, soğuk havanın devam etmesi halinde bu rakamın 140 milyon metreküpe kadar çıkabileceğine dikkati çekti. Arslan, doğalgazdan elektrik üreten sektör temsilcilerinin santrallara getirilen kısıntı uygulamasından sektörün olumsuz etkilendiğini, oluşan fahiş fiyatlar sonucunda firmaların yok olma riskiyle karşı karşıya kaldıklarını ifade etmeleri üzerine, elektrik ve doğalgaz piyasalarının birbirlerine olan bu etkilerinden dolayı her iki piyasada da eş zamanlı olarak serbestleşme sağlanmasının önemli olduğunu kaydetti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X