Tofaş’ta binlerce işçi diken üstünde

İş bırakma eylemleri sona erdiğinde kimsenin işinden olmayacağı sözü verilmesine rağmen Tofaş’ta 80 kişi ile yollar ayrıldı. Çalışanlar, geri adım atılmaması durumunda cuma günü eylem başlatmaya hazırlanıyor.

Tofaş’ta binlerce işçi diken üstünde

Otomotiv sektöründe hareketlilik bitmiyor. Önceki gün fabrikalara iyileştirme ücretleri ile ilgili duyuru asılırken, çalışanlar verilen sözlerin tutulmadığını ileri sürdü. Aynı gün bir yan sanayi kuruluşu olan Ermetal’de işçiler bir gün iş bıraktı, ancak İşçiler dün tekrar iş başı yaptı. Ancak bu defa Tofaş’tan gelen haber sektörde yeni bir hareketliliğin sinyalini verdi. İtalyan sendikacıların, Bursa’da, eylemler ve çalışma koşulları ile ilgili basın toplantısı düzenlediği saatlerde, Tofaş’ta 80 işçinin işine son verildiği öğrenildi.

YENİ EYLEM HAZIRLIĞI

İyileştirme ücretlerine tepki gösteren çalışanlar, bir de bazı arkadaşlarının işten çıkartıldığını öğrenince şoke oldu. Metal İşverenleri Sendikası (MESS) tarafından teklif edilen 3 bin 500 lira brüt iyileştirmenin aylık brüt 100 liraya denk geldiğini, bunun da yetersiz olduğunu savunan çalışanlar, yeni iyileştirme yapılmaması ve işten atılan arkadaşlarının geri alınmaması durumunda cuma günü yeni bir direniş başlatacaklarını açıkladılar.

HAK YOKSA CUMA GÜNÜ GREV VAR

Metal İşçileri Birliği (MİB), Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’nın (MESS) işçilerle dalga geçtiğini ileri sürdü. MİB, yaptığı açıklamada, ”Önümüze sadaka konuluyor. Kabul etmeyelim. Bütün fabrikalardaki arkadaşlar gereğini yapalım. Üretimden gelen gücümüzü bir kez daha gösterip şalteri kapatalım. Hak yoksa cuma günü genel grev var” ifadeleri dikkat çekti.

BİNLERCE KİŞİ HAK-İŞ’E GEÇMİŞTİ

Metal İşçileri Birliği, otomotiv sektöründe mayıs ayında gerçekleştirilen iş bırakma eylemlerine öncülük etmişti. Bu arada 80 kişinin işine son verilen Tofaş’ta, geçtiğimiz günlerde de 2 kişi işinden olmuş, işçilerin bu duruma tepkisi Hak-İş’e bağlı Çelik-İş’in bu kişileri sendikada istihdam edeceği açıklaması ile son bulmuştu. Bu arada Tofaş’ta binlerce kişinin Türk Metal Sedikası’ndan istifa ederek, Çelik-İş’e geçtiği ifade ediliyordu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X