Toparlanma işareti yok

Merkez Bankası’nın bankacılara yaptığı sunumda, ”Öncü göstergeler ilk çeyrekte iktisadi faaliyette toparlanmaya işaret etmemekte” cümlesi dikkat çekti. Sunumda, işsizlikteki artışa da işaret edildi.

Toparlanma işareti yok

Son toplantısında faizleri değiştirmeyen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), dün Ankara’da bankacılara bir sunum yaptı. 

‘İktisadi görünüm ve para politikası’ başlıklı sunumda, ”Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir. Dış talep zayıf seyrini korurken iç talep büyümeye ılımlı düzeyde katkı vermektedir. Uygulanan temkinli para ve maliye politikaları ile alınan makroihtiyati önlemler enflasyonu, özellikle çekirdek enflasyon göstergelerini olumlu yönde etkilemektedir. Öte yandan küresel piyasalardaki belirsizlikler ve gıda fiyatlarındaki artışlar para politikasındaki temkinli yaklaşımın sürdürülmesini gerektirmektedir” denildi.

TEMKİNLİ DURUŞ SÜRECEK

Bu doğrultuda TCMB Para Politikası Kurulu’nun, faiz oranlarının sabit tutulmasına karar verdiği dile getirilen sunumda, ”Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümündeki iyileşmenin hızına bağlı olacaktır” ifadesi kullanıldı. 

Sunumda, enflasyon beklentilerinin, fiyatlama davranışlarının ve enflasyonu etkileyen diğer unsurların yakından izleneceği dile getirelerek, ”Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki temkinli duruş sürdürülecektir” denildi.

İŞSİZLİKTE BELİRGİN ARTIŞ

Öncü göstergelerin ilk çeyrekte iktisadi faaliyette toparlanmaya işaret etmediğinin altı çizilen sunumda, ihracat siparişlerinin zayıf seyrini koruduğu, iş piyasa siparişlerindeki kısmi yavaşlamada olumsuz hava koşullarının etkisinin hissedildiği belirtildi. İşsizlik oranlarının 2014 yılında belirgin bir artış gösterdiğine de dikkat çekilen sunumda, dış ticaret göstergelerindeki yavaşlamada jeopolitik gelişmelerin, fiyat etkisinin ve zayıf iç ve dış talebin belirleyici olduğu kaydedildi.

PETROLDAKİ DÜŞÜŞ OLUMLU ETKİLİYOR

Reel olarak bakıldığında, ihracattaki zayıflamanın daha sınırlı göründüğü bilgisi verilen sunumda, şu ifadelere yer verildi: ”Cari işlemler dengesi 2011 yılından beri iyileşmektedir. 2015 yılında da belirgin bir ek iyileşme olması beklenmektedir. Petrol fiyatlarındaki düşüş cari dengeye olumlu olarak yansımaya başlamıştır. Cari işlemler açığının finansmanı büyük ölçüde uzun vadeli borçlanma ve doğrudan yabancı sermaye yatırımları ile sağlanmaktadır.”

DÖVİZ İÇİN ALINAN ÖNLEMLER

Sunumda, yakın dönemde döviz likiditesine dair alınan önlemler şöyle sıralandı: ”-Daha esnek döviz satış ihaleleri. -Rezerv opsiyon katsayılarında değişiklik. -Kısa vadeli mevduat dışı yükümlülükler için yabancı para cinsi zorunlu karşılık oranlarının artırılması. -Bankaların TCMB’den alabilecekleri bir hafta vadeli döviz depolarının faiz oranlarının düşürülmesi.”

4,5 MİLYAR DOLARLIK BEKLENİYOR

Sunumda ülke kapsamı genişletilmiş ve zincirleme ağırlık metodu kullanılarak hesaplanan yeni reel efektif kur endeksinin, 6 Nisan 2015 tarihinden itibaren resmi olarak yayımlanmaya başlanacağı bilgisine yer verildi. 2014 Aralık ayında, 2,19 milyar dolar, ocakta 1,92 milyar dolar, şubatta 2,34 milyar dolar ve 11 Mart itibarıyla 620 milyon dolarlık kamu enerji şirketlerini de içeren döviz satışı yapıldığı kaydedilen sunumda, mart, nisan, mayıs ve haziran aylarında ihracat reeskont kredilerinin TCMB’nin döviz rezervlerine toplam 4,49 milyar dolar katkı yapmasının beklendiği belirtildi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X