Toroslar’daki doğal ‘soğuk hava deposu’

Bin 900 rakımlı Çimi Yaylası’nda bulunan 50 metre derinlikteki içi kar dolu obruk, yöre halkı tarafından soğuk hava deposu gibi kullanılıyor.

Toroslar’daki doğal ‘soğuk hava deposu’

Antalya’nın Akseki ilçesinde yaz aylarında bin 900 rakımlı Çimi Yaylası’na çıkanlar, 50 metre derinlikte içi kar dolu obrukla karşılaşıyor. Bu oruk deyim yeriyde insanlara yaz mevsiminde “ilaç” gibi geliyor.

Toros Dağları’nın zirvesindeki obruk, yöre halkı tarafından yiyeceklerin saklandığı doğal ‘soğuk hava deposu’ gibi kullanılıyor.

Soğutucuların, buzdolaplarının bulunmadığı yıllarda, kavurucu yaz sıcaklarında yiyecek saklanan içi kar dolu obruklar, Akseki ilçesinde kullanılmaya devam ediyor. 

Yayladaki Kuyu mevkisinde bulunan obrukta kış boyunca biriken kar, yaz aylarında da erimiyor. Bu mevsimde yaylaya çıkanlar, yiyeceklerini buzdolapları yerine obrukta tutuyor.

İlçe sakinlerinden Mevlüt Arıcı, yaylaya çıkan vatandaşların obruğu yaz aylarında “soğuk hava deposu” gibi kullandığını anlattı.

KAR TÜKENMİYOR

Obruğun metrelerce derinlikte olduğunu belirten Arıcı, “Obrukta eski kar ile yeni kar karışır ve hiçbir zaman kar tükenmez. Burada sıcaklık sıfırın altındadır. İnsanlarımız peynir, yoğurt, çökelek, hatta etlerini obrukta saklar. Yani soğuk hava deposu gibidir” dedi.

Ahmet Akar da çocukluğundan beri yaylalara çıktığını ve keçi otlattığını söyledi.

Geçmişte obruktan çıkardıkları karı çevre ilçelere götürerek sattıklarını ifade eden Akar, bugün ise daha çok içme suyu ihtiyaçlarını karşılamak için kullandıklarını kaydetti.

Akar, “Geçmişte atalarımız su yokken küçük ve büyükbaş hayvanları buradan kar alarak sulamışlar. Günde ortalama 50-60 kişi buradan kar alıyor” diye konuştu.

Yörede obruktan çıkarılan kar, pekmez ile karıştırılarak “Kar aşı” adı verilen tatlı yapımında da kullanılıyor. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X