Trump çok ciddi

ABD başkanı Donald Trump, Müslümanların ülkeye girişini yasaklama ve Meksika sınırına duvar örme ‘vaatlerini’ hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Trump çok ciddi

ABD Başkanı Donald Trump, 20 Ocak’ta yemin edip görevine başladıktan sonra vaatlerini zaman geçirmeden yerine getiriyor.

Seçim kampanyası döneminde ‘Müslümanların ABD’ye alınmamasın önerisini yapan ve sonraki açıklamalarında bununla ‘daha sıkı güvenli prosedürlerini kastettiğini’ söyleyen Trump, kararnameyle birçok ülkeden gelen göçmenlerin birkaç aylığına ülkeye girişini yasaklama yolunda.

KARARNAMEYLE NETLEŞECEK

Bazı medya kuruluşlarında ‘4 ay’ olarak belirtilen sürenin ne kadar olacağının, söz konusu kararnamenin açıklanmasıyla netleşmesi bekleniyor.

IRAK, SURİYE VE İRAN DA VAR

Kararname ile Trump’ın Irak, Suriye, İran, Libya, Sudan, Somali ve Yemen’den gelen vize başvurularının ‘daha sıkı güvenlik prosedürleri tanımlanıncaya kadar’ geçici süreyle askıya alınması gündemde.

Amerikan medyasındaki bazı haberlerde bu sürenin 30 gün olacağı ileri sürüldü.

MEKSİKA SINIRINA DUVAR

Trump ayrıca Meksika sınırına duvar örülmesini öngören bir kararnameye de imzalayacak.

Twitter hesabından salı günü yaptığı açıklamada Trump, ‘Ulusal güvenlikle ilgili büyük bir gün planladık. Başka birçok şeyin yanında duvarı da inşa edeceğiz’ ifadelerine yer verdi.

Seçim döneminde, Meksika’dan gelen kaçak göçmenleri önlemek için birçok kez sınıra duvar öreceğini kaydeden Trump’ın, başkanlık koltuğuna oturduktan 5 gün sonra bu yönde bir kararnameye imza atacağı öngörülüyordu.

YETKİSİ VAR

Bu düzenlemelerin, başta ABD’ye daha fazla Suriyeli göçmen kabul etme çağrısı yapan kuruluşlar olmak üzere sivil toplumun tepkisini çekmesi bekleniyor. Trump, seçim kampanyası sırasında Müslümanların ABD’ye girişini engelleyeceğini ve ABD’deki Müslümanların kayıt altına alınacağını söylemişti. Söz konusu kararlar, ABD’de başkan tarafından doğrudan alınabiliyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X