Trump dönemi

Bugün göreve başlayacak olan ABD’nin yeni başkan ile birlikte dünyada yeni bir sayfa açılması bekleniyor. Rusya, Çin ve İran politikalarından, NATO’nun yapısına kadar birçok konuda radikal bir değişiklik gündemde.

Trump dönemi

Washington’da bugün yapılacak yemin töreninin ardından başkanlık görevini devralacak olan Donald Trump ile hem ABD’de de hem de dünyada yeni bir dönem başlayacak.

Washington’daki son hazırlıklar devam ederken, organizasyonun güvenlik harcamalarının 100 milyon Doları bulacağı belirtildi. Başkentte tören nedeniyle tam 28 bin polisin görevlendirildiği açıklandı. Törene yaklaşık 900 bin kişinin katılması bekleniyor. 2009 yılında Barack Obama’nın yaptığı yemin törenine yaklaşık 1,8 milyon kişi katılmış ve şehir trafiği alt üst olmuştu. 

POLİTİKA DEĞİŞİMİ

ABD’nin yeni başkanı Donald Trump’ın bugün yemin ederek resmen göreve başlamasıyla birlikte Trump’ın başkanlığı ABD’nin dünyadaki yeri ve diğer ülkelerle ilişkilerde köklü değişiklikler bekleniyor.

Trump, 60 yılı aşkın bir süredir ABD dış politikasının temel taşı olan NATO’ya karşı eleştirel bir yaklaşıma sahip. Trump bu örgütü ‘kadük’, ittifakın üyelerini ise ABD’nin cömertliğinden faydalanan ‘nankör’ müttefikler olarak tanımlıyor.

RUSYA İLE YAKINLAŞMA

Seçim kampanyası sırasında Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i ‘iyi ilişkiler kurmak isteyeceği güçlü bir lider’ olarak tanımladı.

Tüm bu güzel sözler, ABD istihbarat servislerinin, Rusya’nın seçim kampanyası döneminde Demokrat Parti’ye yönelik siber saldırılardan sorumlu olduğu yönündeki tespiti yapmasından önce sarf edilmişti. Trump da daha sonra bu tespite katıldığını açıkladı.

Trump, kısa bir süre önce işe Putin ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’e güvenerek başlayacağını söyledi ancak bunun çok uzun sürmeyebileceği uyarısını da yaptı.

SERBEST TİCARET

Trump, iş kaybına neden olduğunu öne sürdüğü ABD, Kanada ve Meksika arasında yapılmış olan Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması da dahil olmak üzere yürürlükteki bir dizi serbest ticaret anlaşmasından çıkma tehdidinde bulundu. Hatta, ABD’nin Dünya Ticaret Örgütü’nden çekilebileceğini dahi söyledi.

Trump, İran ile yapılan nükleer anlaşmanın feshedilmesini de ‘bir numaralı önceliği’ yapacağını ifade etmişti.

 

İŞADAMLARI VE ASKERLER YÖNETECEK

Bugün görevi devralacak yeni ABD Başakın Donalt Trump’ın kabinesinde de tartışmalı isimler var.Kabinede Dışişleri Bakanı olan  Rex Tillerson, Exxon Mobil şirketinin yöneticisiydi. Ancak Tillerson’ın Rusya lideri Putin ile yakın ilişkisi nedeniyle hala tartışılan biri. Trump’ın Beyaz Saray Sorumlusu ise Reince Priebus, Baş Stratejist Stephen Bannon ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn oldu. Savunma Bakanlığı James Mattis’e emanet edilirken, John Kelly ise İç Güvenlik Bakanı olarak görev yapacak. 

ABD’nin nükleer kodları

Donald Trump’ın bugünkü yemini sonrası Washington’daki Kongre binasındaki devir teslim töreninde Başkan Barack Obama’ya isimsiz, tanınmayan bir askeri personel eşlik edecek. Bu askeri personel, takma adı ‘nükleer futbol topu’ olan bir omuz çantası taşıyacak. İçinde ‘bisküvi’ olarak tanımlanan, 3 inç (7,3 santimetre) ile 5 inç (13 santimetre) boyutlarında bir dijital yazılım olacak. Bu çanta, stratejik bir nükleer saldırı için fırlatma kodlarını taşımakta. Trump için bu kodların nasıl aktive edileceğinin eğitimi kamunun gözlerinden uzakta gerçekleştirilecek.  Trump yemin ettikten sonra  bir saat içinde milyonlarca insanın ölmesine yol açabilecek bir emri verme yetkisine sahip tek kişi Trump olacak.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X