Trump’a ‘anayasayı ihlal’ davası

ABD’de Beyaz Saray ile yargı arasında gerilim yaşanıyor. Başkan Trump’a ‘anayasayı ihlal ettiği’ gerekçesiyle dava açılıyor. Bunun için savcılar başvuruda bulundu.

Trump’a ‘anayasayı ihlal’ davası

Ameirikan Başkanı Donald Trump şimdiye kadar karşısına çıkan   hukuki darbelerin en büyüğü ile karşı karşıya.

ABD’de Columbia bölgesi ve Maryland eyaleti savcılığı Başkan Trump aleyhinde, anayasanın yolsuzluk hükümlerini ihlal ettiği gerekçesiyle dava açtı.

Davanın iddianamesinde, Trump’ın Beyaz Saray’a çıktığından beri yabancı hükümetlerden alınan ödeneklerle, anayasadaki yolsuzluk karşıtı hükümlerini çiğnediği öne sürülüyor. Ocak ayında Trump, işletme varlıklarını olası çıkar çatışmalarını ortadan kaldırmak için, oğulları tarafından yönetilen bir ortaklığa dönüştürdüğünü açıklamıştı.

‘SÖZÜNÜ TUTMADI’

Ancak Başsavcı Karl A. Racine ve Maryland Başsavcısı Brian E. Frosh, Trump’ın kamusal görevlerini ve özel iş sahasını ayrı tutmak için verdiği sözleri tutmadığını belirtti. Buna örnek olarak, oğul Eric Trump’ın, “şirketin mali durumu hakkında Başkan Trump’a düzenli olarak bilgi vermeye devam edeceğini” söylemesi gösteriliyor.

Dava dosyasında, “Anayasa’nın öngördüğü şekilde, Başkan’ın özel işlerini iç ve dış güçlerden ayırması isteği esastır. Daha önce hiçbir Başkan, anayasanın talimatına bu denli saygısızlık göstermemişti” ifadeleri yer aldı.

‘HUKUKU DARBELERİN EN BÜYÜĞÜ’

Maryland Bölgesi adına ABD Bölge Mahkemesi’nde açılan dava, ödenekler konusundaki Trump’ın karşısına çıkan hukuki darbelerin sonuncusu ve en büyüğü oldu.  Washington’daki bir restoran, Trump International Hotel’in başkanla yakın ilişkisi nedeniyle haksız avantajlardan yararlandığı iddia edilerek Trump hakkında dava açmıştı. Geçen hafta da, bir grup Demokrat kongre üyesi, yakında dava açmayı planladıklarını söylemişti. Ancak bu iddia sahipleri, Başkan’ı dava etmek konusunda yasal engellerle karşılaşmıştı. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X