Trump’a başkaldırı

ABD Başkanı Trump’ın göçmen karşıtı başkanlık kararnamesine tepkiler çığ gibi büyüyor. Ülkedeki protestoların sonu gelmiyor. 16 eyaletin başsavcıları da Trump’ın getirdiği yasağa karşı çıkarken ortak bir kınama yayınladı.

Trump’a başkaldırı

ABD Başkanı Donald Trump’ın Irak, İran, Libya, Somali, Suriye, Somali ve Yemen uyruklu 7 Müslüman ülkenin vatandaşlarına getirdiği ABD’ye seyahat yasağına tepkiler giderek büyüyor.

Protestolar ülkenin dört bir yanında devam ediyor. Hafta sonu New York’ta Manhattan’ın güneyindeki Battery Park’ında on binlerce kişi Trump’ı protesto etmek için toplandı. Washington’daki Beyaz Saray’ın önünde de on binlerce kişi Trump’ın cuma günü imzaladığı kararnameyi protesto etti. Aktivistler, ABD’nin diğer kentleri ve birçok havalimanında da protesto çağrısında bulundu. 

New York Federal Mahkemesi, Başkan Trump’ın bazı Müslüman ülke vatandaşlarının ABD’ye girişlerine kısıtlama getiren kararnamesini geçici olarak askıya almıştı.

Başsavcılardan kınama

Bu arada ABD’de 16 eyaletin başsavcısı, 7 Müslüman ülkenin vatandaşlarının ülkeye girişini yasaklayan başkanlık kararnamesini kınayan ortak bildiri yayınladı. Bildiride, ‘130 milyondan fazla Amerikalı ve eyaletlerimizdeki yabancıların başsavcıları olarak, Başkan Trump’ın anayasaya ve ABD değerlerine aykırı ve yasa dışı kararnamesini kınıyoruz’ denildi.  Dini özgürlüğün, ABD’nin temel bir ilkesi olduğu, her zamanda öyle olacağı ve hiçbir başkanın bu gerçeği değiştiremeyeceği ifade edildi. 

Bildiride, New York, Washington D.C, California, Pennsylvania, Massachusetts, Hawaii, Virginia, Oregon, Connecticut, Vermont, Illinois, New Mexico, Iowa, Maine, Maryland ve Washington eyaletlerininin başsavcılarının imzası yer aldı.

Trump kararnameyi savundu

ABD Başkanı Donald Trump, pazar günü yaptığı açıklamada kararnameyi savundu. Beyaz Saray’dan konuya ilişkin yapılan açıklamada söz konusu seyahat yasağının Müslümanlara yönelik olmadığı vurgulandı. Halkın büyük çoğunluğu Müslüman olan yaklaşık 40’tan fazla ülkeye seyahat yasağı getirilmediğine dikkat çekilen açıklamada ‘Burada bir dini inancın söz konusu olmadığı aksine terör ve ülkenin güvenliğinin söz konusu olduğu’ belirtildi. 

‘İngiltere’ye gelme’

İngiltere’de ABD Başkanı Donald Trump’ın ülkeye ziyaretinin engellenmesi amacıyla başlatılan imza kampanyasına 1 milyondan fazla kişi destek verdi. İngiltere’de bu tür dilekçelerde toplanan imza sayısının 100 bini geçmesi halinde, dilekçelerin yasama organları tarafından göz önünde bulundurulması gerekiyor. 

 

Irak’tan misilleme

ABD Başkanı Donald Trump’ın Irak dahil yedi ülkeye vize yasağı getirmesine Bağdat’tan sert tepki geldi. Irak parlamentosu, ABD’nin bu hamlesine misilleme yapılmasına yönelik kararı onayladı. Böyle bir kararın, Irak’taki binlerce yardım görevlisi, müteahhit ve gazetecinin yanı sıra bu ülkedeki güvenlik güçlerine destek veren 5 binden fazla Amerikan askerini zor durumda bırakabileceği bildirildi.

Bu arada İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) da Trump’a tepki gösterdi. 

İİT tarafından yapılan açıklamada, ‘Bu adım şiddet ve terörizm destekçilerinin böyle kritik bir dönemde ellerini daha da güçlendirecek’ ifadesi kullanıldı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X