Trump’a tepki yağıyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın ithal çelik ve alüminyuma sırasıyla yüzde 25 ve yüzde 10 oranlarında ek gümrük tarifesi uygulanması yönündeki kararnameyi imzalaması bütün dünyada tepkiyle karşılandı.

Trump’a tepki yağıyor

Trump, kararnamenin Beyaz Saray’daki imza töreninde yaptığı konuşmada, ulusal güvenlik için hayati önem taşıdığını belirttiği Amerikan çelik ve alüminyum endüstrilerinin uzun yıllardır diğer ülkeler tarafından hedef alındığını ve aldıkları kararların bir seçenek değil, Amerikan ulusunun güvenliği için bir zorunluluk olduğunu söyledi.

Devam etmekte olan NAFTA müzakerelerine işaret eden Trump, Kanada ve Meksika’nın şimdilik söz konusu vergilerden muaf tutulacağını da vurguladı.

ÇİN VE AVRUPA’DAN SERT ÇIKIŞ

Trump’ın kararını sert bir dille eleştiren Çin Ticaret Bakanlığı, dünya ticaret düzenine yapılan saldırıya etkili önlemlerle mukabele edileceğini ve Çin’in meşru hak ve çıkarlarının feda edilmeyeceğini duyurdu. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun ticaretten sorumlu üyesi Cecilia Malmström de, ABD’den AB ülkelerinin uygulamadan muaf tutulmasını talep etti. AB’nin ABD’nin sıkı müttefiki olduğunu vurgulayan Malmström, önümüzde günlerde konuya açıklık getirmeye çalışacaklarını ve Amerikan Dış Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ile görüşeceğini söyledi.

DÜNYA TİCARETİNİ OLUMSUZ ETKİLEYECEK

ABD’nin ithal çelik ve alüminyuma uygulanan gümrük tarifelerini değiştirme kararı Alman sanayici ve işadamları tarafından da eleştirildi. Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği Başkanı Martin Wansleben, ABD’nin sadece dünya ticaretine değil, aynı zamanda kendine de zarar vereceğini, ancak Washington ile görüşme kanallarının açık tutulması gerektiğini belirtti.

Japonya Dışişleri Bakanı Taro Kono ise, Trump’ın kararını üzüntüyle karşıladıklarını ve yeni uygulamanın iki ülke arasında olduğu kadar dünya ticareti üzerinde de olumsuz etki yapacağına dikkat çekti. Britanya Ticaret Bakanı Liam Fox da, dünya çelik üretimindeki fazlaya birlikte çare aranması gerektiğini söyledi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X