Trump’ın işi çok zor

ABD Başkanı Trump’un şiddet olaylarından “iki tarafı” da sorumlu tutan açıklamaların hem ulusal hem de uluslararası tepkiler büyüyor.

Trump’ın işi çok zor

Büyük şirketlerin CEO’ları danışmanlar heyetinden çekilince Trump iki kurulu feshetti. Trump yoğun eleştiri yağmuruna tutulduğu bir sırada, ABD’deki dört kuvvet komutanı neo-Naziler, Klu Klux Klan ve beyaz ırkçı grupları kınayan açıklamalar yaptı. Ayrıca Almanya ve İngiltere başbakanları da Trump’ı eleştiri yağmuruna tuttu.

Göreve başlamasından yedi ay sonra ABD Başkanı Donald Trump belki de Beyaz Saray’da en zor günlerini yaşıyor. 

Başkan’ın Virginia’daki aşırı sağcı şiddet olaylarıyla ilgili sözlerine tepkiler çığ gibi yükselirken, iş dünyasıyla olan ilişkileri donma noktasına geldi. Trump, kendisine danışmanlık yapan Amerikan Sanayi Konseyi’nden peş peşe istifalar gelmeye başlayınca, Konseyi dağıttığını açıkladı. Aynı gerekçeyle Strateji ve Politika Konseyi’ni de dağıtan Trump, kararını Twitter hesabından “İş adamlarının üzerinde baskı yaratmaktansa, Sanayi Konseyi ve Strateji ve Politika Konseyi’ni dağıtıyorum. Herkese teşekkürler“sözleriyle duyurdu.

KENDİ PARTİSİ DE ELEŞTİRİD

Trump’a yalnızca muhalefetten değil, kendi partisinden de tepki yağdı. Amerika’nın iki eski Başkanı baba ve oğul George Bush, ortak bir açıklama ile Trump’ın sözlerini kınadı:

“Amerika her zaman ırkçı bağnazlığı, antisemitizmi ve her türlü nefreti reddetmeli. Charlotttesville için ettiğimiz duada olduğu gibi, kentin Bağımsızlık Bildirgesi’nde yer alan temel hakikatları hatırlatmak isteriz: Hepimiz eşit yaratıldık ve yaratıcımız tarafından devredilemez haklarla donatıldık. Bu gerçeğin sonsuza kadar süreceğini biliyoruz, çünkü ülkemizin nezaket ve büyüklüğünü gördük.”

KOMUTANLARDAN SOĞUK DUŞ 

Bu arada ABD’deki dört kuvvet komutanı da neo-Naziler, Klu Klux Klan ve beyaz ırkçı grupları kınayan açıklamalar yaptı. Donanma Komutanı Oramiral John Richardson,  Deniz Piyadeleri Komutanı Orgeneral Robert B. Neller, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mark Milley ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Dave Goldfein, Twitter üzerinden yaptıkları açıklamalarla, doğrudan Trump’ın sözlerini hedef almazken, genel anlamda halka, askerlere ve asker adaylarına bir mesaj olarak sunuldu. Amerikalı askeri liderlerin geleneksel olarak siyasetin dışında kalmaya olan katı bağlılığı düşünüldüğünde, dört kuvvet komutanının böyle bir adım atması dikkat çekti. 

SINIRLARI AŞTI

Trump’ın açıklamalarına gelen tepkiler ulusal sınırları aşarak, İngiltere ve Almanya gibi Amerika’nın geleneksel müttefiklerine kadar ulaştı.

İngiltere Başbakanı Theresa May, “Liderlerin aşırı sağ görüşleri kınamaları gerektiğini” dile getirdi.

 

Almanya Başbakanı Angela Merkel de, “aşırı sağ ve ırkçı şiddeti” kınarken, Alman halkı da Berlin’de ırkçılık karşıtı eylem düzenledi.

 

Fransa’dan aşırı sağ parti Front National dahi Donald Trump’ın sözlerini kınarken, Marsilya’da tatilini geçiren Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’dan henüz bir açıklama gelmedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X