Trump’ın zor tercihi

ABD Başkanı Trump’ın Rusya, İran ve Kuzey Kore’ye yaptırımların sertleştirilmesini öngören yasa tasarısını imzalayacağı açıklandı.

Trump’ın zor tercihi

Bu gelişmeyle, Rusya ile işbirliğinin yolunu arayan Trump, partisi ile Rusya arasında zor bir tercihle karşı karşıya kaldığı belirtildi. 

 

Rusya ile yeni sayfa açma ve yaptırımları kaldırma’ mesajları ile koltuğa oturan ABD Başkanı Donald Trump, Senato ve Temsilciler Meclisi’ndeki Rusya karşıtlarına ‘boyun eğdi’.

Beyaz Saray’dan dün sabaha karşı yapılan açıklamada,  Trump’ın Rusya, İran ve Kuzey Kore’yi hedef alan yeni yaptırım paketini onaylayacağı bildirildi. Açıklamada, Trump’un yaptırım tasarısının ilk şeklini tartıştığı ve yapılan düzeltmelerden sonra kabul edilen son halini incelediği belirtildikten sonra ‘Tasarıyı destekliyor ve imzalamayı planlıyor’ denildi. 

TRUMP ZOR DURUMDA

Trump’ın daha önce karşı çıktığı tasarı ile ilgili olarak veto yetkisini kullanıp kullanmayacağı merak konusuydu. Çünkü yasa tasarısı, Rusya ile Suriye başta olmak üzere önemli konularda işbirliği yapmak isteyen Trump’ın elini de büyük oranda zayıflatıyor. 

MOSKOVA’DAN MİSİLLEME

ABD Senatosu’nun Rusya’ya yeni yaptırımlar öngören yasa tasarısını kabul etmesinin ardından Moskova ülkede bulunan Amerikalı diplomat sayısının azaltılmasını istedi ve bazı mülklere el koydu. Rus medyası, 600’den fazla ABD’li diplomatın Rusya’yı terk edeceğini  yazdı. 

Rusya Dışişleri Bakanlığı önceki gün yaptığı açıklamada, Moskova’daki ABD büyükelçiliğinde ve konsolosluk görevlerinde çalışan diplomatik ve teknik personel sayısının 1 Eylül’e kadar 455’e düşürülmesini talep etti. Bu, ABD’nin Aralık ayında 35 diplomatı sınır dışı etmesinin ardından Rusya’nın ABD’de kalan bürokratlarının sayısına denk geliyor. 

BAZI MÜLKLERE EL KONULDU 

 Rusya ayrıca 1 Ağustos’tan itibaren ABD’li diplomatların tatil için kullandığı bir yazlık ev ile depoya da el konulacağını açıklandı. 

Kremlin tarafından yapılan açıklamada, bu hareketin ABD Senatosu’nun Rusya üzerinde yeni yaptırımlar alması ve ABD Başkanı Donald Trump’ı Moskova hakkında sert bir çizgi izlemesine zorladığı için alındığı aktarıldı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X