Trump’tan silah satışına onay

Kuzey Kore’nin hidrojen bombası denemesinin ardından gerilim yükseliyor. Güney Kore sert açıklamalarının ardından tatbikatları yoğunlaştırdı. Güney Kore gerçekleştirdiği geniş çaplı deniz tatbikatında gerçek mermiler kullandı.

Trump’tan silah satışına onay

Kuzey Kore’den ABD’ye yeni bir tehdit gelirken, ABD Başkanı Donald Trump ise Güney Kore ve Japonya’nın, ABD’den önemli miktarda oldukça gelişmiş askeri ekipman satın almasına onay verdiğini bildirdi.

Kuzey Kore’nin 3 Eylül’deki hidrojen bombası denemesinin ardından gerilim giderek artıyor. Güney Kore kapsamlı bir deniz tatbikatı düzenliyor.

Tatbikatta gerçek mermilerin kullanıldığı belirtilirken, ABD Başkanı Donald Trump’ın, Güney Kore’nin füze taşıma kapasitesi üzerindeki kısıtlamaların kaldırılması ve bu ülkeye milyarlarca dolarlık yeni silah satımı konusunda prensipte onay verdiği bildirildi.

Trump’ın Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile telefon görüşmeleri yaptığı, liderlerin Kuzey Kore tehdidine karşı ortak tavır içinde olunduğu bildirildi. Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamada, Trump-Moon görüşmesinde Kuzey Kore’nin tüm dünyaya karşı bir tehdit oluşturduğuna vurgu yapıldığı belirtilerek, iki liderin, ellerindeki tüm araçları kullanarak Kuzey Kore üzerindeki baskının artırılması konusunda anlaştığı ifade edildi. Açıklamada, ‘Başkan Trump, Güney Kore’nin füze taşıma kapasitesi üzerindeki kısıtlamaların kaldırılması konusunda prensipte onay verdi. Başkan Trump aynı zamanda ABD’den Güney Kore’ye milyarlarca dolarlık silah satımı konusunda da kavramsal olarak onay verdi’ bilgisi paylaşıldı. 

Sosyal paylaşım hesabından açıklamada bulunan ABD Başkanı Donald Trump da, ‘Japonya ve Güney Kore’nin, ABD’den önemli miktarda, oldukça gelişmiş askeri ekipman satın almasına izin veriyorum’ ifadesini kullandı. 

ABD’YE YENİ TEHDİT

Öte yandan Kuzey Kore’den yeni bir tehdit geldi. Cenevre’de BM’nin sponsorluğunda yapılan Silahsızlanma Konferansı’nda açıklama yapan Kuzey Kore’nin BM Daimi Büyükelçisi Han Tae Song, ‘2 gün önce Kuzey Kore’nin stratejik nükleer gücünü inşa etme planı kapsamında kıtalararası balistik füze için hidrojen bombası testini başarılı şekilde gerçekleştirdiğini söylemekten gurur duyuyorum’ dedi. 

Ülkesi üzerindeki baskı ve yaptırımların işe yaramayacağını ifade eden Han, ‘Ülkem tarafından gerçekleştirilen son meşru müdafaa eylemi ABD’ye bir hediye paketiydi. ABD, umursamaz provokasyonları ve Kuzey Kore’ye baskı amaçlı nafile çabaları devam ettikçe daha fazla hediye paketi alacak’ ifadelerini kullandı.

Rusya olarak Kuzey Kore’nin nükleer denemelerini kınadıklarını hatırlatan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise, yaptırımların Kuzey Kore’yi nükleer programından vazgeçirmeyeceğini ifade etti. Kore Yarımadası’ndaki sorunun çözümünde, askeri hamlelerle de hiçbir sonuç elde edilemeyeceğini kaydeden Putin, ‘(Kuzey Kore) Kendilerini güvende hissetmedikleri sürece asla nükleer programlarından vazgeçmeyeceklerdir.’ dedi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X