Ulaş GİRGİN
Türk Standardları Enstitüsü’nün (TSE) ülkenin farklı şehirlerinde düzenlediği ‘TSE Sektör Buluşmaları Toplantısı’ Bursa’da gerçekleştirildi. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’ndaki toplantının açılında konuşan TSE Başkanı Mahmut Sami Şahin, Türkiye’nin 2023 ihracatına 16,2 milyar dolarlık rekor bir katkı sağlayan Bursa’nın en büyük ihracat kalemini 7 milyar 203 milyon dolarla otomotiv endüstrisinin oluşturduğunu belirtti. Uluslararası pazarda önemli bir rekabet gücüne sahip olan, stratejik konumuyla da küresel otomotiv firmalarının gözdesi olmayı sürdüren kentin istihdama, ihracata katkısı ve ileri teknoloji ürünlerdeki payı açısından ülke ekonomisinin göz bebeği olduğuna vurgu yapan Şahin, TSE’nin de Türkiye’nin rekabet gücünü artırmak, ticaretini kolaylaştırmak ve toplumun yaşam düzeyini yükseltmek amacıyla standardizasyon ile uygunluk değerlendirme faaliyetlerini tarafsız, bağımsız, etkin ve güvenilir bir şekilde sürdürdüğünü anlattı. Şahin, TSE’nin bu yaklaşımla otomotiv sektörünün tüm bileşenlerine hizmet verdiğini ifade etti.
RADİKAL DÖNÜŞÜMLERİN LOKOMOTİFİ STANDARTLAR
Dünyanın bir paradigma değişimi geçirdiğine dikkati çeken Şahin, sanayi ve ticarette yaşanan bu radikal dönüşümlerin lokomotifinin standartlar olacağının altını çizdi. Mahmut Sami Şahin, şunları kaydetti: ‘’Yeşil dönüşüm alanında enstitümüz, sanayicilerimizin karşılaşabileceği teknik engellerin bertaraf edilmesi ve bu yeni döneme hazırlanması noktasında çalışmalarını sürdürmektedir. TSE olarak, ülkemizde dijital dönüşüm sürecine hızlı bir şekilde uyum sağlanması ve bilişim teknolojileri altyapısının sağlam bir şekilde geliştirilmesi doğrultusunda hazırlanan her türlü teknik düzenlemeyi, standardizasyon ve uygunluk değerlendirme altyapımızla destekliyoruz. Hedeflerimizi dünyadaki gelişmelere cevap ve yön verebilir politikalarla tanımlıyoruz. Faaliyetlerini ulusal ve uluslararası akreditasyon çerçevesinde sürdüren enstitümüz, Ankara’da 90 bin metrekarelik alanda inşası devam eden Kalite Kampüsü ile hizmet kapasitesini daha da artıracak.’’
DÜNYADA ŞEHİRLER YARIŞIYOR
BTSO Başkanı İbrahim Burkay da, Bursa’nın dünyadaki ilk kalite standardının çıkarıldığı şehir olduğunu söyledi. Sultan II. Bayezid tarafından 522 yıl önce çıkarılan Kanunname-i İhtisab-ı Bursa’nın bugünkü anlamda ilk standart olma özelliği taşıdığını hatırlatan Burkay, ‘’Dünyada artık ülkelerden ziyade şehirler ve bölgeler yarışıyor. Yeni dönemin olmazsa olmazları ise teknoloji, Ar-Ge ve inovasyon. Dünyayı incelediğimizde değişim ve dönüşümü ciddi anlamda destekleyen kentlerin ve bölgelerin olduğunu görüyoruz. Biz, merkezinde Bursa’nın bulunduğu Güney Marmara Havzası’nda Türkiye’nin başarı hikayesinin en önemli aktörleri olarak bulunuyoruz. Fakat yeterli değil. Ticareti geliştirebilmek için standartlara uyan değil, standardı koyan olmak gerekiyor. Standartları belirlemek için de teknolojiye sahip olmak gerekir’’ dedi.
KATMA DEĞERLİ İŞLER YAPMALIYIZ
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise, göreve gelmesinin ardından Akıllı Şehircilik ve İnovasyon Daire Başkanlığı oluşturulduğunu işaret ederek, ‘’Elimizdeki kaynakları en verimli şekilde kullanmamız gerekiyor. Yalın belediyecilik uygulamalarıyla bunu gerçekleştiriyoruz. 2017’de bütçemizin yüzde 22’si yatırımlara ayrılıyorken, şimdi yüzde 46’lık kısmını ayırıyoruz. Bizim katma değerli ve yüksek standartlı işler yapmamız gerekiyor’’ diye konuştu. Konuşmasının ardından TSE tarafından Başkan Aktaş’a Büyükşehir Belediyesi’ne verilen ‘İnovasyon Yönetim Sistemi Belgesi’ takdim edildi.