Tüberkülozda tedavi uyumuna dikkat

24 Mart Dünya Tüberküloz Günü kapsamında Prof. Dr. Türkan Akyol Göğüs Hastalıkları Hastanesinde düzenlenen etkinlikte Göğüs Hastalıkları Uzmanlarının ve Verem Savaş Dispanserlerinde çalışan hekimlerin davetli olduğu “Tüberkülozda Bilgi Güncelleme, Yeni Te

Tüberkülozda tedavi uyumuna dikkat

Hastanenin konferans salonunda yapılan toplantıya Ankara Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesinden Prof. Dr. Şeref Özkara, İstanbul Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları Göğüs Cerrahisi Hastanesinden Doç Dr. Aylin Babalık, Doç. Dr. Tülin Sevim ve Bursa Verem Savaş İl Koordinatörü Uzm. Dr Tülay Keskin katıldı.

Yapılan sunumlarda Türkiye’nin ve Bursa’nın verem konusundaki durumu, yapılabilecekler, hasta tedavisinde modern teşhis ve tedaviler, yeni ilaçlar, ilaç yan etkileri, hangi hastaya hangi tedavi yapılması gerektiği ele alınırken katılımcılar toplantıya interaktif olarak iştirak etti.

En çok merak edilen sorunun ‘Türkiye’de Suriyeli göçmenlerden sonra hasta sayısında artış oldu mu? Tedavisi zor olan çoklu ilaca dirençli tüberküloz vakaları var mı?’’ olduğunu belirten Prof. Dr. Şeref Özkara “Suriyelilerde rastlanan tüberküloz hastalıklarının oranı Türkiye ortalamısına yakın; vaka artışı yok, ilaç direncine az rastlanıyor. Ancak özellikle Rusya, Türki Cumhuriyetlerden gelen hastalarda tedaviyi terk ve ilaç direnci yüksek” olduğunu söyledi.

Özkara, tüberküloz hastalığının teşhisindeki zorluklara değinirken tedaviye uyumlu hastalarda % 90’a varan başarı olduğu, tedaviye uyumsuz hastalarda ise başta akciğer olmak üzere diğer organlarda da harabiyete neden olacağından hem bulaştırıcı hem de ölümcül sonuçlar yaşanabileceğini belirtti.

Hastane Başhekimi Uzm. Dr. İbrahim Ocak ise ‘’Ulusal Tüberküloz Laboratuvarı Ruhsatını yenileme çalışmalarının son aşamasında olduklarını belirtirken toplantıda emeği geçenlere teşekkür etti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X