TÜİK: Asgari üceret 1.424 lira olmalı

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun üçüncü toplantısı dün gerçekleştirildi. Komisyonun verdiği görev gereği hesap yapan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bir işçinin geçimi için gereken tutarı net bin 424 lira 70 kuruş olarak açıkladı.

TÜİK: Asgari üceret 1.424 lira olmalı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında 30 Aralık’ta yeniden bir araya gelme kararı alan komisyonun, bu toplantıda yeni yılda geçerli olacak asgari ücreti belirlemesi bekleniyor.

İNSAN ONURUNA YAKIŞSIN

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, yaptığı açıklamada, hükümet yetkililerinin ekonominin iyi olduğu yönünde açıklamalarda bulunduğunu anımsatarak, bu iyi tablodan asgari ücretliye düşen refah payının verilmesi gerektiğini söyledi. Asgari ücretin en düşük devlet memurunun ücreti seviyesine yükseltilmesi yönünde taleplerinin olduğunu ifade eden Irgat, ”İnsan onuruna yakışan bir ücret belirlenmeli. TÜİK’in hesapladığı rakam müzakerelerin temelini oluşturmalıdır” dedi.

ŞU ANDA 891 LİRA

İşçi ve işveren temsilcilerinin 2013’ün aralık ayındaki çetin pazarlığının ardından, 2014’te asgari ücretin ilk 6 ayda yüzde 5, ikinci 6 ayda ise yüzde 6 arttırılması kararlaştırılmıştı. Halen bir işçi için brüt bin 134 lira, net 891 lira 3 kuruş olarak uygulanan asgari ücretin işverene toplam maliyeti bin 332 lira 45 kuruş. Hükümet, 2015 yılı programında, asgari ücrette bu yılın ilk ve ikinci 6 ayı için yüzde 3’er artış planlandığına yer vermişti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X