Tüketici daha fazla indirim bekliyor

Akaryakıta son günlerde arka arkaya indirimler geliyor. Yıl içinde benzinin litresinde en yüksek fiyata ulaşılan hazirana göre, araçların deposunu doldurmanın maliyeti aralıkta yaklaşık yüzde 11,6 azaldı. Ancak vatandaş bu düşüşü yeterli bulmuyor.

Tüketici daha fazla indirim bekliyor

Bursa merkezdeki akaryakıt fiyatını baz alarak derlednen bilgiye göre, 2015 yılı içinde benzinin litresi haziran ayında en yüksek rakama ulaşarak 4,91 lira oldu. Daha sonra hem petrol fiyatının azalması hem de dolardaki düşüşle benzin fiyatı gerilemeye başladı. Son olarak iki gün arka arkaya yapılan toplam 12 kuruşluk indirimle aralıkta benzinin litre fiyatı 5 ay içinde 4,30 liraya , motorinin fiyatı ise mayıs ayına göre 4,07 liradan 3,65 liraya indi. Bu düşüşle benzinli bir otomobilin 55 litrelik deposunu doldurmanın maliyeti 270 liradan 238 lira civarına geriledi. Beş ay öncesine göre yüzde 11,6’lık düşüş olmasına rağmen, bu, tüketici örgütlerince yeterli görülmedi.

PETROL 42 DOLARA DÜŞTÜ

Bilinçli Tüketiciler Platformu Sözcüsü Mehmet İmrek, dünya piyasalarında petrolün varil fiyatının 42 dolara kadar gerilediğini belirterek, dünyada petrol fiyatı düşerken Türkiye’de akaryakıt fiyatının yukarı çıktığını söyledi. Akaryakıtta fiyat artışı yapılacağı zaman firmaların hemen gecesinde zammı uyguladığını ancak indirimi yansıtmakta geciktiğini savunan İmrek, ”Hatta dünya piyasalarındaki fiyat düşüşlerini görmezden geliyorlar. Dolar normal seyrini koruyor. Ciddi yükselmeler artık yok. Mevcut duruma göre benzinin litre satış fiyatının 4 liraya kadar gerilemesi gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

EPDK MÜDAHİL OLMALI

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu ise haziran ayından bu yana petrolün varil fiyatının yüzde 60’a varan oranlarda düştüğünü ifade etti. Dağıtım şirketlerinin bu düşüşü görmezden gelerek fiyatları olması gereken seviyeye çekmediğini vurgulayan Ağaoğlu, şöyle konuştu: ”Fiyatları indirmedikleri gibi küçük düşüşler yapıp sonra iki katı ekleme yapıyorlar. Akaryakıt fiyatlarında olması gereken indirim yapıldığı takdirde genel enflasyon da aşağı çekilebilecektir. Çünkü akaryakıt tarımda, balıkçılıkta, seracılıkta ısınmada ve taşımacılıkta önemli girdi maliyeti teşkil ettiğinden en temel gıda ürünlerinin fiyatlarına doğrudan etki yapıyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) duruma müdahil olmalı, Maliye Bakanımızın açıklamasında belirttiği hedef enflasyona yönelik, akaryakıt fiyatlarının indirilmesiyle ilgili de düzenlemeler yapılmalıdır.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X