Tüketicilere kritik uyarı

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Finans Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Niyazi Berk, yıllık enflasyonun temmuzda yüzde 6,81’le 25 ay aradan sonra ilk kez yüzde 7’nin altına gerilediğini hatırlattı.

Tüketicilere kritik uyarı

Yazın etkisiyle erik, kiraz, domates ve karpuz gibi yiyeceklerin fiyatlarında düşüş yaşandığını ancak çay, şeker, et, kuru gıda ve benzeri temel gıda ürünlerinde ciddi artış görüldüğüne işaret eden Berk, ‘Yaz sezonunun etkisi, vatandaşa biraz nefes aldırsa da mevsimsel olmayan gıda ürünlerinin fiyatları el yakmakta. Fiyatlarında ciddi düşüş yaşanan bazı sebze ve meyveler yıllık enflasyonun gerilemesinde etkili oldu’ dedi. 7 Haziran seçimleri sonucunda ortaya çıkan meclis aritmetiği ve 4 siyasi partinin hükümet kurma noktasındaki tavırlarının gelecek süreçte piyasaları etkileyebileceğini vurgulayan Berk, kamuoyu nezdinde gerçekleştirilebilecek bir koalisyon ihtimali bulunmasının ekonomide çalkantı yaşanmasının önüne geçtiğini belirtti.

 

BORÇLANMAKTAN KAÇININ

 

Temmuz ayında gerçekleşen yıllık enflasyondaki düşüşün mevsimsel etkisinin gözardı edilmemes gerektiğini dile getiren Berk, ”Gelecek günlerde siyasi belirsizliğin devam etmesi halinde enflasyon oranlarında sert yükselmeler görülebileceği öngörülmeli, tüketiciler zorunlu olmayan borçlanmalardan kaçınmalıdır’ diye konuştu. Faizlerin de yükseldiğine dikkati çeken Berk, ‘Döviz kurunun da sürekli artması enflasyonun kontrolden çıkmasına yol açabilir. Yine piyasaya doğrudan giren ithal ürünlerle dış kaynaklı üretim girdilerindeki maliyet artışı, artan döviz kuruna bağlı olarak tüketiciye daha pahalıya mal olacaktır’ dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X