Turizmciler kışın da destek istiyor

Turizm sektör temsilcileri, yaşanan krizden sonra bu yıl iyi rakamlara ulaşıldığına işaret ederek, sektöre verilen desteklerin kış aylarında da devam etmesi talebinde bulundu.

Turizmciler kışın da destek istiyor

Turizmciler, hava yollarına, acentelere ve otelcilere verilen desteklerin kış döneminde de sürdürülmesini istiyor.

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Erkan Yağcı, turizmdeki mevsimsellik sorunun her sene yaşandığını belirterek, haziran, temmuz ve ağustosta ağırladıkları 1,5 milyon turist sayısının, kış döneminde 250 binlere düştüğünü kaydetti. 

Mevsimsellik sorununun kırılganlığa neden olduğunu vurgulayan Yağcı, buna yönelik ciddi çalışmalar yaptıklarına işaret etti. En azından 2015 kış dönemindeki pazar yapısına ulaşmak istediklerini anlatan Yağcı, ‘’Yaz döneminde yakaladığımız yükseliş trendinin kış döneminde de sürmesi için istihdama verilen prim ve desteklerin devam etmesi gerekiyor. Bir de Avrupa pazarının geri dönmesi lazım. Yaz döneminde geçen yıla göre iyi bir sınav verdik. Aynı trendin kış aylarında da devam etmesini umut ediyoruz ve bunun için çalışıyoruz” dedi. Türk turizminin yüzde 100 iyileştiğini söylemenin mümkün olmadığını ifade eden Yağcı, ‘’Ama verilen destekler etkili oldu. 2018’de uçak desteklerinin, istihdama verilen desteklerin devam etmesi lazım. Artık 40 milyon rakamına ulaşmamız gerekiyor” diye konuştu.

30 MİLYON TURİSTE ULAŞILACAK

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık da, yazın verilen desteklerin kışın devamını istediklerinin altını çizdi. Yazın sıkıntı yaşamadıklarına dikkat çeken Ayık, ‘’2016’dan sonra bu sene rakamlar iyi. Türkiye rakamları, bu yıl 30 milyonu görecek. Bütün yaralar sarıldı anlamında değil, tabii ki bütün yaralar sarılmadı. Var olan değeri elde tutmak, kapasite kullanımı, eğitilmiş, deneyim kazanmış personeli sektörde tutmak amacıyla yapılan birtakım hamleler, fiyata bağlı aksiyonlar yazın iyi rakamlara ulaşmamızı sağladı” dedi. Ayık, turizmdeki fiyat artışının çok kolay olmadığını, ancak turist sayısındaki trendin artırılmasına bağlı olduğunu ve Türkiye’nin 2014’de 40 milyon rakamını gördüğünü hatırlattı.

TURİZM ANAYASASI OLUŞTURMALI

Ankara’da 1-3 Kasım’da ‘Turizm Şurası’ düzenleneceğini belirten Ayık, burada sorunları ele alarak, yeni bir felsefeyle işe başlamak gerektiğini söyledi. Ayık, ‘’Bizim 2634 sayılı bir yasamız var. Bu yasanın yeni bir bakış açısıyla tekrar yazılıp, sektörün 15-20 yılı için yeni bir anayasa oluşturulmalı” diye konuştu. Bunun devamında da yeni yasal düzenlemeler yapmak gerektiğini vurgulayan Ayık, düzenlemelerin teşvik ruhunu koruyacak şekilde yapılmasını önerdi.

TALEPLERİMİZİ İLETECEĞİZ

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Hakan Duran ise, Ankara’da düzenlenecek şuraya Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un başkanlık edeceğini anlattı. Duran, ‘’Hava yollarına, acentelere ve otelcilere verilen desteğin sürdürülmesi önemli. Özellikle istihdama verilen desteklerin devam etmesini istiyoruz. Biz de bunlara yönelik çalışma yapıyoruz, şurada taleplerimizi ileteceğiz” dedi. 

Türk turizminin eski haline gelebileceğine değinen Duran, kötü geçen bir sezonun ardından yükseliş trendine geçtiklerini, gelen turist sayısında 2015 rakamlarına yaklaştıklarını dile getirdi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X