Turizmciyi iptal korkusu sardı

Türkiye’nin turizmdeki en önemli markası Antalya, turizm sezonuna en büyük pazarı Rusya’da yaşanan ekonomik krizin yarattığı yıkımla başladı.

Turizmciyi iptal korkusu sardı

Antalya, gelen turist sayısı açısından, yılın ilk 6 aylık dönemini 2014 yılına oranla yüzde 9’luk kayıpla kapattı. Kente geçen yıl ocak-haziran ayları arasında havayoluyla gelen turist sayısı 4 milyon 553 bin 989 olurken, bu yılın aynı döneminde rakam 4 milyon 210 bin 711’e geriledi. Sektör, temmuz ayına ise hızlı giriş yaptı. 26 Temmuz itibariyle Antalya’ya havayoluyla gelen turist sayısı 5 milyon 903 bin 940’a ulaştı. 2014’ün aynı döneminde Antalya ve Gazipaşa havalimanlarından kente gelen turist sayısı 6 milyon 321 bin 824 oldu. Yılın ilk 6 ayında yüzde 9 olan daralma, sezonun en yoğun yaşandığı ağustos ayına sayılı gün kala 2 puan aşağı çekildi ve yüzde 7 olarak gerçekleşti. 

YILI EKSİ İLE KAPATIRIZ

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, son günlerde şiddetin tırmanmasının, sektörde soru işaretlerine neden olduğunu belirtti. Şu ana kadar rezervasyon iptalinin söz konusu olmadığını dile getiren Ayık, ”Fakat öngörülemez bir süreç içinde olduğumuz da bir gerçek. Şiddetin tırmanması halinde rezervasyon akışında iptaller gündeme gelebilir’ dedi. Ayık, Antalya için gelen turist sayısında 1 ay içinde yaşanan 2 puan düşüşün ağustosta da devamını beklediklerini kaydederek, ”Yılın bütününe baktığımızda çok fevkalade bir şey olmazsa 0- 5 arası değişen eksiyle yılı kapatırız’ diye konuştu.

GÜVENLİK ENDİŞESİ VAR

Antalya Rehberler Odası Başkanı Hasan Uysal da, Suruç’taki patlamanın ardından turistlerde güvenlik endişesinin ortaya çıktığını ifade etti. Bu tedirginliği aynı zamanda tur operatörlerinin de Türkiye’ye turist gönderip göndermeme konusunda yaşadığına dikkat çeken Uysal, ”Turist kafileleri kendi içinde terörü konuşuyor. Ama bu endişe, henüz tur programını değiştirmeyi talep edecek boyutta değil. Ancak saldırılar devam edecek olursa işimiz çok zor olacak’ dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X