Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı verilerine göre, ocak-eylül döneminde ‘turizm’ başlığı altında 213 proje için düzenlenen yatırım teşvik belgesi kapsamında sabit yatırım toplamı yaklaşık 3,2 milyar lira olarak hesaplandı. Söz konusu projelerde yaklaşık 8 bin 500 kişilik yeni istihdam öngörüldü. Teşvik belgesi düzenlenen projelerin 132’si komple yeni otel yatırımı, kalanı da otel, turizm tesisi modernizasyonu ve öğrenci yurdu yatırımlarından oluştu. Komple yeni otel projeleri için planlanan sabit yatırım, yaklaşık 2,2 milyar lirayı buldu.
BÜYÜK BÖLÜMÜ OTEL İÇİN
Aylık olarak incelendiğinde ocakta 34 proje için yaklaşık 397,1 milyon liralık, şubatta 26 proje için yaklaşık 216 milyon liralık, martta 29 proje için yaklaşık 562 milyon liralık, nisanda 25 proje için yaklaşık 654,8 milyon liralık, mayısta 24 proje için yaklaşık 196 milyon liralık, haziranda 17 proje için yaklaşık 316 milyon liralık yatırıma, teşvik belgesi düzenlendi. Öte yandan, temmuzda 15 proje için yaklaşık 248 milyon liralık, ağustosta 14 proje için yaklaşık 253 milyon liralık, eylülde 29 proje için yaklaşık 413 milyon liralık yatırıma, teşvik belgesi verildi. Ocak-eylül döneminde, yatırım teşvik belgesi düzenlenen 132 komple yeni yatırımı, 5 yıldızlı otel, 4 yıldızlı otel, 3 yıldızlı otel, 2 yıldızlı otel, butik otel, apart, termal tesis, tatil köyü, özel konaklama tesisleri ve dağ evi oluşturdu.
İSTANBUL İLK SIRADA
Komple yeni otel yatırımlarında teşvik belgesi düzenlenen kentlerde İstanbul, Trabzon, Muğla ve Denizli öne çıkarken, önceki yıllarda ilk sıralarda yer alan Antalya’nın, son dönemde daha çok modernizasyon yatırımlarına teşvik alması dikkati çekti. Söz konusu projelere, başvuruya göre, ‘KDV istisnası, vergi indirim oranı, sigorta primi işveren hissesi desteği, faiz desteği, sigorta primi desteği, gelir vergisi stopaj desteği, yatırım yeri tahsisi’ gibi teşvikler verilecek.