Turizmde terör krizi

2016’da yaşanan olumsuzlukların en çok turizm sektörünü etkilediğini vurgulayan Skal Kulüp Başkanı Özdilek, işlerin eski haline gelmesi için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini kaydetti.

Turizmde terör krizi

ASLIHAN AYDIN

Turizm Profesyonelleri Derneği (Skal Kulüp) Bursa Başkanı Hüseyin Özdilek, geçtiğimiz yıl yaşanan olumsuzluklardan en çok turizmin etkilendiğini belirtti.

Uluslararası Skal Dernekleri Federasyonu (USDF) Bursa Toplantısı önceki akşam Almira Hotel’de gerçekleştirildi. Toplantı öncesi soruları yanıtlayan Özdilek, Türkiye’nin çeşitli yerlerindeki başkanlar ve üyelerin bu toplantıda bir araya geldiğini söyledi.

Turizm sektörüyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Özdilek, turizmin büyümesinin teröre bağlı olduğunu ifade etti. 2016 yılındaki olumsuzluklardan en çok turizmin etkilendiğini vurgulayan Özdilek, ”Terörün artmaması gerekiyor. Otellerde doluluk oranları eskiye göre düştü ama bu yıl daha iyi olacağına inanıyorum” dedi. Türkiye’nin yeteri kadar tanıtımının yapıldığını savunan Özdilek, ”Otellerimiz, çoğu ülkedeki otellerden daha iyi durumda. Yunanistan, İspanya ve İtalya gibi ülkelerden daha başarılı. İklimimiz de buna müsait. Tek şey kalıyor, bunu geliştirmek” diye konuştu. İşlerin tekrar eskisi gibi olabilmesi için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğinin altını çizen Özdilek, şunları kaydetti: ”Hizmette, sanayide ve tarımda üretim yapılacak. Bu üçünün olması refah seviyesinin artması ve insanların daha huzurlu bir ortamda yaşaması anlamına geliyor.”

KAZANÇTA SIKINTILAR YAŞANDI

Skal International Dünya eski Başkanı Salih Çene ise, Antalya bölgesindeki son durumu özetledi. Geçtiğimiz yılın Avrupa ülkelerinden gelen turistler sayesinde umdukları kadar kötü geçmediğini dile getiren Çene, ”Ama kazanç anlamında sıkıntılar yaşandı. Önümüzdeki 3-4 ayda imaj değişikliği olmazsa, 2017 geçtiğimiz yılı aratacak gibi görünüyor. En kısa sürede negatif imajı kaldırmamız gerekiyor. Pakistan’da, Kenya’da aynı şeyler yaşansa ucuz tatil deseniz de gitmeden 10 kez düşünürsünüz” dedi.

AVRUPA PAZARINDA DÜŞÜŞ

Bu yıl erken rezervasyonlarda Rus turistte artış olduğu söylentisinin somut bir şeye dayanmadığını ifade eden Çene, ”Birkaç tesiste hareketlenme gözükebilir. Avrupa Pazarı’nda da gerileme var” diye konuştu. Geçtiğimiz yıl turist sayısında yüzde 30 civarında bir düşüş yaşandığını kaydeden Çene, reel düşüşün bunun ötesinde olduğunu ve gelen sayısına döviz girdileriyle orantılı olarak bakmak gerektiğini söyledi. Salih Çene, turizm sektörünün Türkiye’nin döviz ihtiyacının normal şartlarda yaklaşık yüzde 25’ini karşıladığını hatırlatarak, ”Bu açıdan önemli. 2017 korktuğumuz gibi olursa, düşüş yüzde 50 olabilir” şeklinde konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X