Türk Eximbank’tan müteahhitlere destek

2018’den itibaren müteahhitlerin yurt dışı projelerine düşük maliyetle teminat mektubu vereceklerini vurgulayan Türk Eximbank Genel Müdürü Yıldırım, taleplerin tamamını değerlendirmeye çalışacaklarını kaydetti.

Türk Eximbank’tan müteahhitlere destek

2018’den itibaren müteahhitlerin yurt dışı projelerine düşük maliyetle teminat mektubu vereceklerini vurgulayan Türk Eximbank Genel Müdürü Yıldırım, taleplerin tamamını değerlendirmeye çalışacaklarını kaydetti.

Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, müteahhitlerin yurt dışı projeleri için düşük maliyetle teminat mektubu vermeye başlayacaklarını söyledi.

Yıldırım, ihracat için verdikleri destek miktarını 2017 yılında yaklaşık 40 milyar dolara çıkardıklarını belirterek, 2018 yılı için de yüzde 15 büyüme öngördüklerini kaydetti. Bu hedefe ulaşmak için orta ve uzun vadeli kaynak arayışına girdiklerini, İngiltere ve Japonya’da finans kurumlarıyla temaslarda bulunduklarını vurgulayan Yıldırım, Avrupa’nın diğer ülkeleri ve Amerika kıtasında da benzeri roadshow organizasyonları düzenleyeceklerini, gelecek yılın ilk yarısında dış kaynaklı finansman konusunda önemli bir mesafe katetmeyi öngördüklerini anlattı. Yaptıkları görüşmelerde finans kurumlarının Türkiye’nin büyüme ve ihracat artışından etkilendiğini gördüklerini dile getiren Yıldırım, ‘’Dünyanın her coğrafyasında Türkiye ekonomisine bakış son derece olumlu. 2018’de de bize benzer ülkeler neden etkileniyorsa biz de ondan etkileneceğiz, bu ayrı ama hem Türkiye’nin kendisine hem ekonomisine olan inancın pozitif olduğunu söyleyebilirim. Türkiye ekonomisinin son çeyrekte yüzde 11’lik büyümesinin de roadshow’larda çok büyük etkisi oldu. Dünyadaki finans kuruluşları da günün sonunda büyümeye ve ekonomik performansa bakıyorlar. Asıl önemli olan budur” dedi.

8 ÜLKE BELİRLENDİ

İhracatı desteklemek üzere farklı modeller üzerinde çalıştıklarına ve bu kapsamda ilk kez emtiaya dayalı finansman modeli geliştirdiklerine işaret eden Yıldırım, kamuoyunda ‘barter modeli’ olarak da bilinen yöntemle ihracat için Afrika’da 5, Orta Asya’da 3 ülke belirlediklerinin altını çizdi. Barter yoluyla ihracata yönelik talepleri ve proje tekliflerini topladıklarını belirten Yıldırım, ‘’Bunların ticarete dönmesi biraz zaman alabilir. Firmaların ilgisi çok yüksek. Finansmanla, parayla ticaret yapılamayan ülkeler var. Barter, bu ülkelerle ticarette başka ülkelerin uyguladığı bir model. Türkiye olarak kazan-kazan prensibine göre, daha iyi projelerle, uzun vadeli ve kalıcı olarak yapmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

PORTFÖY SINIRLAMASI YOK

Döviz getirici faaliyeti bulunan müteahhitlik şirketlerini de alıcı ülkeleri kredilendirme yoluyla desteklediklerini kaydeden Yıldırım, 2018’den itibaren teminat mektubu konusunda da adım atacaklarını anlattı. Yıldırım, şöyle devam etti: ‘’Dünyada ilk 250 içinde sayıları 46’ya ulaşan Türk müteahhitlik şirketlerinin dünyada yürüttüğü projeler ihracatımız açısından son derece önemli. Ekonomi Bakanlığı’nın buna özel destekleri var. Biz de bu şirketleri hem ihracat açısından hem karşı ülkeler bakımından alıcı kredisi, ülke kredisi boyutuyla destekliyoruz. Yurt dışında proje yapan müteahhitlik şirketlerimizin teminat mektubu talepleri vardı. Hazırlıklarımızı tamamladık. Projelere katılırken, avansını alırken, proje süresince ve sonrası ödeme süreciyle ilgili teminat mektuplarını 2018 yılı başından itibaren vermeye başlayacağız. Şirketlerimiz bu teminat mektuplarını başka bankalardan çok daha maliyetli olarak alıyordu. Biz her işimizde olduğu gibi kar amacı gütmeden, çok düşük maliyetlerle vereceğiz. Bu konuda herhangi bir portföy sınırlaması öngörmedik. Şirketlerimizin taleplerine bağlı. Taleplerin tamamını değerlendirmeye çalışacağız.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X