Türk gencin ailesinden Ehud Barak’a dava

Mavi Marmara gemisinde öldürülen Furkan Doğan’ın ailesi, dönemin İsrail Savunma Bakanı Barak’a, California Bölge Mahkemesi’nde dava açtı.

Türk gencin ailesinden Ehud Barak’a dava

İsrail ordusunun, Gazze ablukasını kırmak için yola çıkan ve 500’den fazla kişiyi taşıyan Mavi Marmara gemisine, uluslararası sularda saldırı düzenleyerek 10 kişiyi öldürülmesine ilişkin ABD’de de yasal süreç başlatıldı.

ABD vatandaşlığı da bulunan Furkan Doğan’ın ailesinin avukatları Dan Stormer ve Rodney Dixon, California Merkez Bölge Mahkemesi’ne başvurarak, dönemin Savunma Bakanı Ehud Barak’ın cezalandırılmasını istedi. Dava dilekçesinde İsrail Ordusu’nun uluslararası sularda yardım filosuna saldırarak 10 kişiyi öldürdüğü, çok sayıda kişiyi yaraladığı, alıkoyduğu ve işkence ettiği kaydedildi.

Gazze Özgürlük Filosu’na operasyon düzenlenmesini Savunma Bakanı olarak Ehud Barak’ın organize ettiği, talimat verdiği ve yönettiği vurgulanan dilekçede, Barak’ın ABD yasalarına göre suç sayılan “yargısız infaz, işkence, uluslararası terörizm” ve benzeri suçlardan cezalandırılması istendi.

Dilekçede California Merkez Bölge Mahkemesi’nin bu suçlar konusunda yetkili olduğu vurgulandı.

ABD’de İsrailli üst düzey yetkiliye açılmış ilk dava

İsrail Başbakanı ve dönemin Savunma Bakanı Ehud Barak’a açtığı dava, bugüne kadar ABD’de İsrailli üst düzey yetkiliye açılmış ilk dava özelliğini taşıyor.

Konferans ve toplantılara katılmak için California’nın Pasadena şehrinde bulunan Barak, Mavi Marmara saldırısında öldürülen Furkan Doğan’ın ailesinin planı neticesinde aleyhine açılan davanın tebligatını, Furkan’ın doğum gününde elden almanın şokunu yaşadı.

Türk vatandaşlığının yanı sıra ABD vatandaşlığı bulunan Furkan Doğan’ın ailesinin avukatlarından oluşan bir ekibin Barak aleyhinde açtığı davanın tebligatı, Mavi Marmara kurbanlarının avukatları ve onlara eşlik eden profesyonel bir ekibin büyük gizlilik ve titizlikle yürüttüğü çalışma sonucunda Barak’a ulaştırıldı.

Doğan ailesinin Hukuk Danışmanı Hakan Camuz, AA muhabirine davaya ve hazırlanan plana ilişkin yaptığı açıklamada, süreçle ilgili kararın Barak’ın California’da toplantılara katılacağını öğrenmeleriyle başladığını belirtti.

Haber üzerine Furkan’ın ailesiyle ön görüşme yaptıklarını anlatan Camuz, “Hassas ve ayrıntılı planlama gerektiren bir süreçti. Zira mesele, içeriği hazırlayıp mahkemeye başvurmak değil, bunu hiç kimseye duyurmadan yapabilmek, tebliğ edeceğimiz kişinin bundan kaçmasına fırsat vermemekti. Yani mahkemenin mührünü almak kolay ancak önemli olan dava açtığınız insana bunu tebliğ edebilmek” dedi. 

“Kendisine davanın bildirimi yapıldı”

Doğan Ailesinin Hukuk Danışmanı Camuz, mahkeme tebliğini özel dedektiflerin Ehud Barak’a ulaştırdığını ve Barak’ın avukatlarının bir ay içinde kendileriyle irtibata geçmek zorunda olduklarını söyledi.

Barak’ın duruşmalara katılmaması durumunda mahkemenin kendisini gıyabında da yargılayabileceğini ifade eden Camuz, mahkemede jüri heyeti oluşturulacağını kaydetti. Camuz, Barak’a karşı “ceza davası” değil “hukuk davası” açtıklarını belirterek, mahkemenin Barak’ı tazminata mahkum edebileceğini dile getirdi.

Mavi Marmara baskını

2010 yılının mayıs ayında, İHH İnsani Yardım Vakfının da aralarında bulunduğu 6 uluslararası sivil toplum örgütü, Gazze’ye insani yardım götürmek için bir yardım filosu oluşturdu. 37 farklı ülkeden gelen 750 aktivisti taşıyan filo, 6 bin tonluk insani yardımı Gazze’ye ulaştırmayı hedefliyordu. 

Ancak 31 Mayıs sabahı, Mavi Marmara gemisinin etrafı İsrail ordusuna ait 4 savaş firkateyni, 3 helikopter, 2 denizaltı ve 30 zodyak bot ile sarıldı. İsrail saldırısında 8’i Türkiye, biri ise hem Türkiye hem de ABD vatandaşı olan 9 silahsız insani yardım aktivisti öldürülürken, 56 kişi ise ağır yaralandı. Saldırıda ağır yaralanan Süleyman Uğur Söylemez ise Ankara’da tedavi gördüğü hastanede, saldırıdan 4 yıl sonra hayatını kaybetti. 

Mavi Marmara gemisindeki tüm aktivistler kendi rızaları dışında alıkonulmalarına rağmen, İsrail’e izinsiz girmekten tutuklandı. Beer-Sheva Hapishanesi’ne götürülen tüm aktivistlerin birbirleri ile haberleşmelerine ve dışarıya telefon etmelerine dahi izin verilmedi. Yoğun diplomatik temaslar sonrasında aktivistler 2 gün sonra serbest bırakıldı.

Açılan davalar

Bu saldırı ile ilgili olarak ulusal ve uluslararası birçok hukuk zemininde çalışmalar gerçekleştirildi. Mavi Marmara saldırısı, ulusal düzeyde Türkiye, ABD, İspanya, Belçika, İtalya gibi ülkelerin hukuk mercilerine, uluslararası düzeyde ise Uluslararası Ceza Mahkemesi ile BM İnsan Hakları Konseyi’ne taşındı. 

Mavi Marmara gemisine düzenlenen saldırı hakkında, Türkiye’de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma ile 28 Mayıs 2012’de dava açıldı. Davada, 37 ülkeden yolcu ve öldürülenlerin yakınları dahil 490 kişi “müşteki-mağdur” olarak yer alıyor. 

26 Mayıs 2014’de, İstanbul 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashkenazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Marom, Askeri İstihbarat Daire Başkanı Amos Yadlin ve Hava Kuvvetleri İstihbarat Başkanı Avishay Levi hakkında yakalama kararı çıkarılmasına karar verildi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X