Türk Metal’den açıklama

Türk Metal Sendikası, Yüksek Hakem Kurulu’nun (YHK), Birleşik Metal İş’in sözleşmesini bağıtladığını ve sendikanın hak kaybına uğradığını ileri sürdü.

Türk Metal’den açıklama

Türk Metal’den yapılan yazılı açıklamada, Bursa’da birçok işyerinin de üye olduğu Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası arasında 2014-2017 dönemini kapsayan toplu iş sözleşmesinin, 15 Aralık 2014 günü imzalandığı hatırlatıldı. 

Aynı iş kolunda faaliyet gösteren Hak-İş’e bağlı Çelik-İş Sendikası’nın da ertesi gün aynı sözleşmeye imza attığı, ancak DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası’nın greve çıktığı anımsatılan açıklamada, ”Birleşik Metal-İş, sözleşmenin ücret artışlarına karşı çıkmazken, itirazlarını sözleşmenin 3 yıllık olması üzerine yoğunlaştırdı. 29 Ocak 2015 günü başlayan Birleşik Metal-İş’in grevi, Bakanlar Kurulu kararı ile ertelendi. Sendikanın çağrısıyla eylem yapan onlarca işçi tazminatsız olarak işten çıkarıldı” denildi.

‘HAK KAYBIYLA SONUÇLANDI’

Bunun üzerine Birleşik Metal-İş’in, yasa gereği YHK’ya başvurduğu ifade edilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı: ”YHK’nın 12 Mayıs 2015 günü yaptığı toplantıda sözleşme bağıtlandı. Ancak sözleşme Birleşik Metal-İş adına hak kaybıyla sonuçlandı. YHK, Türk Metal’in imzaladığı sözleşmedeki ücret artışlarını aynen yansıtırken, Türk Metal’in aldığı 300 liralık erzak yardımını Birleşik Metal-İş’e vermedi. İkramiyelerde de Türk Metal’in gerisinde haklar tanındı. Türk Metal sözleşmede eksik işyerlerinde ikramiyeleri 120 güne tamamlarken, Birleşik Metal-İş bunun gerisinde kaldı. Böylece Bİrleşik Metal-iş’in grevi üyesi işçiler için olumlu bir sonuç vermedi. Birleşik Metal-İş üyeleri, zamlı ücretlerini, Türk Metal üyelerinden 6 ay sonra alabilecek.”

TÜRK METAL NE ALMIŞTI?

Türk Metal Sendikası, ilk 6 ay için yüzde 9.78, ikinci 6 ayda yüzde 3,63, üçüncü ve dördüncü 6 aylarda enflasyon, beşinci 6 ayda enflasyon+3,5 ve altıncı 6 ayda ise enflasyon oranında artışlar sağlamıştı. Sosyal yardımlarda yüzde 15 zam alınırken, her işçi için 300 lira da erzak yardımı sağlamıştı.  

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X