Türk nakliyecilerinin ‘Avrupa zaferi’

Avrupa Adalet Divanının, Türk TIR’larından geçiş ücreti alan Macaristan aleyhine açılan davada Türkiye’yi haklı buldu, nakliyecilerin yüzü gülüyor.

Türk nakliyecilerinin ‘Avrupa zaferi’

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, yaptığı açıklamada, Avrupa Adalet Divanınca, Macaristan tarafından Türk nakliyecisinden alınan geçiş ücretinin ‘gümrük vergisine eş, etkili bir tedbir olduğuna ve Gümrük Birliğine aykırılık teşkil ettiğine’ hükmedildiğini söyledi.

Türk ihraç ürünlerinin batı ülkelerine taşınması sırasında Macaristan, Bulgaristan ve Romanya’da geçiş ücretleri alındığına, bu durumun da taşınan yüklerin maliyetlerini artırdığına işaret eden Şener, söz konusu uygulamanın, Gümrük Birliği kapsamında Türkiye ile AB ülkeleri arasında gümrük vergilerinin kaldırılmasına yönelik düzenlemeye aykırı olmasına rağmen yıllardır devam ettiğini dile getirdi.

440 EURO ALINIYORDU

Şener, haksız uygulama nedeniyle ihraç ürünlerinin hem bekletildiğine hem de maliyetlerinin artırıldığına dikkati çekerek, şöyle devam etti: ”Türk nakliyecisinden Macaristan yaklaşık 440 Euro, Bulgaristan 86 Euro, Romanya ise 136 Euro alıyor. Her geçişte bir Türk tIR’ından bu tutarlar isteniyor. Buna çözüm bulmak için Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’den destek talep ettik. Onun liderliğinde Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) üzerinden bir çalışma başlattık. UND’nin bir üyesi olan İstanbul Lojistik adlı firmamıza Macaristan’da kesilen bir cezayı dava nedeni yaptık ve Macaristan yerel mahkemesinde dava açtık. Yerel mahkeme, konuyu Avrupa Adalet Divanına sevk etti. 19 Ocak 2017’de Strazburg’da görülen davaya Ekonomi Bakanlığımızdan AB Genel Müdürü de gözlemci olarak katıldı.”

AYRIMCILIK SONA ERECEK

Söz konusu davaya ilişkin nisan ayında verilen savcı mütalaasının Türkiye lehine olduğunu ve nihai kararın da önceki gün açıklandığını anlatan Şener, ”Avrupa Adalet Divanı, Macaristan tarafından alınan bu ücretin, gümrük vergisine eş, etkili bir tedbir olduğuna ve Gümrük Birliğine aykırılık teşkil ettiğine hükmetti. Mahkeme, bu kararıyla ‘Türklere yapılan bu uygulama ayrımcı ve haksız bir uygulamadır, yapılamaz’ demiştir” değerlendirmesinde bulundu. Şener, emsal olacak kararla Türk taşımacılarına yönelik Macaristan, Bulgaristan ve Romanya’da uygulanan ayrımcılığın sona ereceğini vurguladı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X