Türk-Rum ordusu

Kıbrıs’ta Rumlarla Türkler, ortak ordu kurma fikrinde anlaştı. Kıbrıs Rum Yönetimi Savunma Bakanı Fokaidis Türk ve Rumlar’dan oluşan profesyonel karma ordu kurulacağını açıkladı.

Türk-Rum ordusu

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) Mustafa Akıncı’nın  cumhurbaşkanı seçilmesiyle yeniden hız kazanan görüşmelerde ‘birleşik ordu’nun kurulmasının ele alındığı iddia edildi. 

Yunanistan’da yayımlanan Fileleftheros gazetesine konuşan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis, çözüme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Ada’da kabul edilebilir bir çözüme ulaşıldığında buna uyum sağlamaya hazır olduklarını kaydeden Fokaidis, hem Kıbrıs’ın hem de çıkarlarının korunmasını sağlayacak Türk hem de Rum askerlerden oluşan profesyonel ordu kurulacağını belirtti. Fokaidis, ”Elbette, profesyonel karma ordu kurma yoluna gideceğiz.  Bu orduda askerlik süresi ve mükellef asker olmayacak, sadece profesyonel askerlerden oluşacak’ dedi. 

ASİMETRİK TEHDİDE KARŞI 

Günümüzde tehditlerin devletlerden gelmediğini ve devlet dışı hareket eden asimetrik tehdit ve terör varlığının ön plana çıktığını ileri süren Rum Bakan, muhtemel bir anlaşmada garantör ülke istemediklerini, Türk ve Rumların kendi kendilerini koruyabilecek bir durumda olması gerektiğini savundu. 

AKINCI KABUL ETTİ’ 

Öte yandan Kathimerini gazetesi,de KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum yönetimi lideri  Nikos Anastasiadis’in ‘ortak ordu’ fikrini görüştüklerini yazdı. Haberde ayrıca, ‘Mustafa Akıncı’nın da ilke olarak, Kıbrıs ordusu kurulmasını kabul ettiği yönünde bilgiler de var’ denildi. 

TÜRKİYE İLE İTTİFAK ANLAŞMASI 

Gazete, Rum yönetiminin Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Kocas aracılığıyla Türkiye’ye yeni bir garantörlük sistemi önerdiğine de dikkat çekti. Kocas, bir süre önce Türkiye’de yaptığı temaslarda, Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’den oluşan garantörlük sistemi yerine farklı bir sistem önermişti. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X