Türkiye-AB zirvesinin tarihi belli oldu

Görüş ayrılıkları nedeniyle zirvenin ertelenmesi gündeme gelen Türkiye ile AB arasındaki sığınmacı zirvesinin 29 Kasım’da yapılabileceği bildirildi.

Türkiye-AB zirvesinin tarihi belli oldu

Avrupa Birliği ile Türkiye arasında yapılacak zirvenin “muhtemelen” 29 Kasım pazar günü gerçekleştirileceği belirtildi. 

Açıklamayı adı açıklanmayan üst düzey bir AB yetkilisi yaptı. Sözkonusu yetkili, “Türkiye ve AB Komisyonu “müzakereleri yeniden canlandırmak ve sığınmacı akınını kontrol altına almak konusunda anlaşmaya vardı” dedi.

12 Kasım’da Malta’da sığınmacı krizini ele alan AB liderleri, bu konuda Türkiye ile bir zirve yapılmasını kararlaştırmıştı.

ERTELEME GÜNDEME GELMİŞTİ

Ankara ile Brüksel arasında Suriyeli sığınmacı krizinin çözümü için oluşturulan yol haritasının zamanlaması konusunda yaşanan görüş ayrılığı zirvenin ertelenmesini gündeme getirmişti.

Diplomatik kaynaklara göre, Ankara, Türkiye’nin Suriyeli sığınmacılara çalışma izni vermesi için Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin de söz vermis oldukları mali yardıma yönelik taahütlerini yerine getirmelerini talep ediyor. 

TÜRKİYE AB’DEN TEMİNAT BEKLİYOR

Avrupa Komisyonu ile İngiltere’nın Türkiye’ye verdiği teminata karşın AB’ye üye diğer ülkeler henüz bu teminati vermedi. 

Ankara 2.5 milyon Suriyeli sığınmacının birden Türk iş piyasasına giriş yapmasının Türkiye’nin ekonomik ve istihdam dengelerini bozabileceğini dile getirirken bu sürecin ancak kademeli olarak işleyebileceğini dile getiriyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X