Türkiye artık stratejik ortak

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye`nin artık başkalarının belirlediği dünyada fasoncu olmayacağını ve 500 milyar dolarlık ticaret hacmiyle stratejik ortak olduğunu kaydetti.

Türkiye artık stratejik ortak
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, enflasyonun Türkiye’nin öncelikli konularından biri haline geldiğini belirterek, Türkiye’de büyümenin, istihdamın, üretim anlayışının ve ihracatın daha önemli olduğunu söyledi. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı eylem planıyla enflasyonla mücadelede yeni bir boyuta geçileceğini ifade eden Bakan Zeybekci, ”Türkiye 80’li yıllardaki gibi 4,5 milyar dolarlık dış ticaret hacmi olan bir ülke değil. Türkiye bugün 500 milyar dolara yaklaşan dış ticaret hacmi olan bir ülke. Türkiye artık başlarına ne yapacak diye bekleyecek ve orada nasıl şekil alacak diye bekleyen bir ülke değil. Türkiye artık stratejik ortak, müttefik, üst düzey dost” dedi.
 
FASONCU OLMAYACAK
 
Ticaretin önündeki engelleri kaldırmayı, sertifikasyonlar ve akreditasyonlarla ilgili bütün problemleri 2014 sonuna kadar çözmeyi hedeflediklerini dile getiren Zeybekci, ‘Rusya ile 35 milyar dolar seviyesinde olan dış ticaret hacmimizin hedefi şu anda 100 milyar dolardır’ diye konuştu. Nihat Zeybekci, Türkiye’nin değiştiğini artık başkalarının belirlediği bir dünyada ‘fasoncu’ olarak hayatına devam etmeyeceğini vurguladı.
 
TÜRKİYE KURUCU OLUR
 
İsmet İnönü’nün ‘Yeni bir dünya kurulur, Türkiye o dünyada yerini alır’ sözünü hatırlatan Bakan Zeybekci, ”O dönemde çok iddialı bir sözdür. Birileri çok önemli bir mesajdır. Biz öyle demiyoruz. Biz yeni bir dünya kurulurken Türkiye o dünyayı kuranlardan olur diyoruz. Çünkü ancak öyle yaparsak var oluruz” dedi. Zeybekci, bulunulan coğrafyanın çok zor bir coğrafya olduğunun altını çizdi.
 
BU RAKAMA ULAŞTIK
 
Zeybekci, Türkiye’nin 2002 yılında toplam gelirinin 230 milyar dolardan 822 milyar dolara çıkarak 3.6 kat arttığını dile getirdi. Bakan Zeybekci, satın alma gücü katsayısının da 572 milyar dolardan 1,4 trilyon dolara yükseldiğini belirterek, ‘2 trilyon dolar dendiği zaman o artık hayal değil çünkü biz ona ulaştık. Bunlar Dünya Bankası’nın, IMF’nin ve uluslararası kredi kuruluşlarının Türkiye ile yayımlamış olduğu rakamlar. 2013 yılında Türkiye satın alma gücü paritesine göre de dünyada 16’ncı oldu’ diye konuştu.
 
AYNI KRİTERDE DEĞİLLER
 
Türkiye’nin ekonomik anlamda Avrupa Birliği (AB) standartlarına yaklaştığını ifade eden Zeybekci, AB üyesi 28 ülke içindeki birçok ülkenin Türkiye’nin sağladığı kriterlerde olmadığını söyledi. Zeybekci, ”İş gücü istatistiklerine de baktığımızda Türkiye istihdam hacmindeki en yüksek seviyeye çıktı. 2014’de en son açıklanan istatistiklere göre Türkiye’de iş gücü hacmimiz 29 milyon 276 bin” dedi.
 
HEDEF YÜZDE 70
 
Nihat Zeybekci, Türkiye’nin 2014 yılı ithalatının istenildiği gibi gittiğine işaret ederek, ‘Büyüme sağlanırken, ihracat artarken, istihdam artarken Türkiye’de ithalatı düşürmek. İşte ben o zaman doğru yerinden yakaladım diyorum. Türkiye ihracatın ithalatı karşılama oranında tarihi rekorlara doğru gidiyor. Ekim ayı itibariyle yüzde 68’e geldik” diye konuştu. Zeybekci, önümüzdeki yıl hedefin ise yüzde 70 olacağını kaydetti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X