‘Türkiye askeri eğitim veriyor’

Türk yetkililerin, Irak’ta IŞİD’in elindeki Musul kentinin kurtarılmasında görev alacak Sünni güçlere askeri eğitim verdiği belirtildi.

‘Türkiye askeri eğitim veriyor’

Açıklamayı yapan Musul Valisi  Esil Nuceyf, Türkiye’nin Musul’da operasyona katılmasının çok önemli olduğunu söyledi. 

Türkiye, Musul’u IŞİD’den geri almak için başlatılması planlanan operasyona katılacak Iraklı Sünni gruplara askeri eğitim vermeye başladı.

Musul Valisi Esil Nuceyfi dün yaptığı açıklamada Türkiye’den gelen askeri uzmanların, Sünni gruplara kamplarda askeri eğitim verdiğini belirtti.

Nuceyfi, ‘Türkiye, bu konuda her gün daha iyi bir rol alıyor. Ancak net bir şekilde Musul operasyonuna katılıp katılmayacağı, koalisyon güçleriyle yapacağı görüşmelere bağlıdır. Türkiye’nin bu operasyona katılması çok önemlidir’ dedi. 

Nuceyfi, Şii milislerden oluşan Heşdi Şabi’nin bu operasyonda yer almasını iyi bakmadıklarını bildirdi. Nuceyfi, ‘Uzak bölgelerden gelen mezhepçi güçler, operasyon sırasında Musul halkının duygularını incitebilir. Bu yüzden en kısa sürede tüm güçlerimizi silah altına alıp, başka bir gücün bu operasyona katılmasını engellemeye çalışmalıyız’diye konuştu.

SİLAH İSTEDİK AMA

Türkiye’den silah talep ettiklerini ifade eden Vala Esil Nuceyfi, ‘Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ve Irak Savunma Bakanı Halit el-Ubeydi aracılığıyla Türkiye’nin eğitim alan güçlerimize silah göndermesini istedik. Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın Irak ziyareti sırasında da taleplerimizi ilettik. Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame Nuceyfi de Ankara ziyaretinde bu konuyu ele aldı. Türk yetkilileri eğitim alan güçlerimize silah gönderme sözü verdi ama bunun ne zaman, nasıl ve miktarının ne olacağı hakkında net bir bilgi vermedi’ değerlendirmesinde bulundu.

IŞİD TEMİZLİĞİ

IŞİD militanlarının, Süleyman Şah Türbesi’nin eski yeri olan Halep’in doğusundaki Karakozak Köyü’nden çekildiği, kontrolün Halk Savunma Birlikleri’ne (YPG) geçtiği belirtildi.

Bölgedeki aktivistlerden Zekeriyya Ebu’l-Bera, yaptığı açıklamada, IŞİD’in, şiddetli çatışmalardan sonra Karakozak Köprüsü’ne 7 kilometre mesafedeki stratejik El-Mecbel bölgesinin kontrolünü kaybettiğini ve el-Hammam ve el-Cessane köylerine doğru çekildiğini söyledi. 

Ebu’l-Bera, militanların çekilme sırasında Halep-Haseke yolu üzerindeki tek köprü olan Karakozak Köprüsü’nü patlayıcılarla havaya uçurduğunu, böylelikle Kobani (Ayn el-Arab) ile Halep kırsalının bağlantısının tamamıyla kesildiğini kaydetti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X