`Türkiye atom bombası hazırlığı mı yapıyor?`

Alman basını, Türkiye`nin Alman istihbarat teşkilatı BND tarafından niçin izlenmiş olabileceği hakkında bu kez de çok az bilinen bir iddiayı gündeme taşıdı.

`Türkiye atom bombası hazırlığı mı yapıyor?`
Die Welt gazetesinde “Türkiye gizlice atom bombası hazırlığı mı yapıyor?” başlığıyla yayınlanan ve Federal Savunma Bakanlığı’nın planlama ekibinde 1982-1988 yılları arasında idareci olarak görev yapan Hans Rühle’nin imzasını taşıyan analizde ürkütücü iddialar yer verildi.
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir süredir ülkesinin nükleer güce sahip olmasını istediği yönünde işaretler verdiğine dikkat çeken Rühle, bunun da Alman istihbaratının Türkiye’yi izlemek için çok daha meşru bir gerekçe olabileceğini savundu.
 
GİZLİ EMİR
 
Die Welt gazetesinde çıkan haberde, BND’nin elindeki bilgiye göre, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın emriyle 2010 yılında uranyum zenginleştirme tesisi kurduğu öne sürüldü.
 
BND’nin elinde ayrıca, Türkiye’nin çok miktarda santrifüj bulundurduğuna dair bilginin olduğu da belirtildi. Haberde, Türkiye’nin santrifüjleri Pakistan’dan temin ettiğinin tahmin edildiği yazıldı.
 
BÜYÜK ÖLÇEKLİ
 
Hans Rühle’nin iddiasını çarpıcı kılan özellik ise ise Türkiye’nin nükleer ajandasının gündeme gelmemiş olmasına rağmen, Batılı istihbarat servislerinin bu konuda hemfikir olduğunu yazması oldu.
 
Rühle, Türkiye’nin nükleer stratejisinde muhtemelen İran’ı örnek aldığını belirterek, “Tahran, sivil atom programı maskesi altında gizlice bomba ham maddesi imal ediyor. Türkiye de son yıllarda büyük ölçekli bir nükleer programa başladı” ifadelerini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X