‘Türkiye Avrupa gibi ön yargılara sahip değil’

Namibya Üniversitesinden Prof. Dr. Joseph Diescho, Türkiye’nin Avrupa ülkeleri gibi Afrika’ya karşı ön yargılı olmadığını belirtti.

‘Türkiye Avrupa gibi ön yargılara sahip değil’

Namibya Üniversitesinden Prof. Dr. Joseph Diescho, AA muhabirine, Namibya’nın sömürü tarihi ile ilgili bilgi vererek ülkenin ikili ilişkileri hakkında değerlendirmede bulundu.

Türkiye ile Namibya ilişkilerinin artmasında Türk Hava Yollarının önemine işaret eden Diescho, Namibya gibi Birleşmiş Milletler (BM) üyesi Afrika ülkelerinin Türkiye ile ilişkilerini geliştirerek Afrika ülkelerinin BM’deki gücünü artırabileceğini söyledi.

Diescho, Avrupalıların ön yargılı olduklarını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu ön yargılar geçmişten günümüze büyüyerek geliyor. Namibyalılar olarak gelen bu önyargıları biliyoruz ve ilişkilerimizi ona göre şekillendirmeye çalışıyoruz. Türkiye’nin Almanya ile ilişkilerinin buraya da yansımaları oluyor ama bunu bir kenara bırakıp kendi Namibya-Türkiye ilişkilerimizi belirlemeliyiz. Türkiye, ön yargıları olmayan bir ülke. Türkiye, ülkesine daha iyi hizmet edenlerin yönettiği yeni dünya düzenini tanımlayan ve eşitlik üzerinde çok güçlü vurgu yapan bir ülke.”

“Afrika’nın tarihi soykırımlarla dolu”

Diescho, kıta tarihinin soykırımlarla dolu olduğunu dile getirerek, Almanya’nın Namibya’da 1904-1908 yıllarında yaklaşık 100 bin kişiyi öldürmesinin bu soykırımlara örnek teşkil ettiğini anlattı.

Namibya’nın dünya siyasetine Almanların 1900’lerde sömürüsüyle girdiğini kaydeden Diescho, İkinci Dünya Savaşı’nda Namibyalıların Almanların İngilizlerle yakınlaşmasından dolayı İngilizlerin safında savaşmak zorunda kaldığını aktardı.

Diescho, ülkenin 1994’te bağımsızlığını kazandığını anımsatarak, “1994’ten günümüze kadar Namibya sömürge dönemini atlatmaya çalışıyor. BM’deki bağımsız temsil hakkı nedeniyle kendi kaderini çizmek için uğraşıyor.” ifadelerini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X