‘Türkiye bu tuzağa düşmeyecek’

Yurt dışında Türkiye aleyhine bir kampanya yürütüldüğünü dile getiren Başbakan Yardımcısı Şimşek, Türkiye’nin Batı’dan koparılmaya çalışıldığını vurguladı.

‘Türkiye bu tuzağa düşmeyecek’

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye’yi yalnızlaştırma ve Batı’dan koparma çabasının darbe girişiminin bir parçası olduğunu kaydetti. 

Şimşek, CNN Türk’te gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Bugün (dün) AK Parti’nin 15. kuruluş yıldönümü olduğunu belirten Şimşek, son dönemde yaşananlardan dolayı geleneksel bir kutlama yapmayacaklarını söyledi. Darbe girişiminin sayısallaştırılabilen zararının sınırlı kaldığını, bunların kalıcı olmadığını ifade eden Şimşek, ‘Asıl zarar şu, Türkiye’nin itibarı’ dedi. Şimşek, Türkiye’nin AK Parti iktidarlıkları döneminde ekonomi anlamında büyük bir çıkış yaşadığını hatırlatarak, son birkaç yıldır Türkiye’nin FETÖ kaynaklı çok sorun yaşadığını ve Türkiye’nin itibarının ciddi bir şekilde zedelendiğini kaydetti. Şimşek, hala yurt dışında Türkiye aleyhine muazzam bir kampanya yürütüldüğüne ve bunun sistematik bir şekilde, finanse edilerek yapıldığına işaret etti.

DARBE GİRİŞİMİNİN BİR PARÇASI

Türkiye’nin bu süreçte neden yalnız kaldığının sorulması üzerine Şimşek, Batı dendiği zaman tek bir resmin olmadığını dile getirdi. Bu söylemle Türkiye’nin Batı’dan koparılmaya çalışıldığına dikkat çeken Şimşek, ‘Darbenin veremediği zararı bu tür genellemeler verir. Türkiye’nin yüzü yüzyıllardır Batı’ya dönüktür. Bunu Batı hayranlığı perspektifinden söylemiyorum. Vatandaşlarımız en ileri demokratik standartlara layıktır. Aynı zamanda refah noktasında Batı’yla aramızı kapatmak en önemli hedefimiz. Dolayısıyla bizi yalnızlaştırma, içe döndürme, sadece yakın coğrafyayla sıkıştırma, Batı’dan koparma çabası bu darbe girişiminin bir parçasıdır. Türkiye bu tuzağa düşmeyecek’ diye konuştu.

YATIRIMCILARLA GÖRÜŞÜLECEK

Darbe girişiminin ardından 2000’e yakın yatırımcı ile görüştüklerini ifade eden Başbakan Yardımcısı Şimşek, ağustos ayının tatil ayı olduğunu belirtti. Şimşek, ”Bu ayın ikinci yarısında Asya-Pasifik’teki insanlar tatilden dönüyorlar. Bu ayın 22’si ile başlayan hafta belki oraya giderim sonra da eylülün büyük bir kısmını Batı’da yatırımcılarla, finans çevreleriyle bir araya gelerek Türkiye’ye olan fon akışını, yatırımları sürdürme çabasına gireceğiz’ dedi. 

NOT DÜŞÜRMEK HAKSIZLIK OLUR

Kredi derecelendirme kuruluşlarına Türkiye’nin temellerinin güçlü olduğunu anlattıklarını kaydeden Şimşek, darbe girişimi yapılmış bir ülkenin kredi notunun düşürülmesinin olağanüstü olmayacağını ancak Türkiye özelinde bakıldığında böyle bir durumun haksızlık olarak görüleceğini ifade etti. Bu süreçte ülkenin kredi notunun düşürülmesini beklemediğini ve bunun büyük bir haksızlık olacağını vurgulayan Şimşek, böyle birşey olması durumunda notun artırılması için gereken çabalara devam edeceklerinin altını çizdi.

BÜYÜMEDE AŞAĞI DOĞRU RİSKLER ARTTI

Mehmet Şimşek, yüzde 4,5’lik büyüme oranının gerçekleşmeyeceği kaygılarının hatırlatılması üzerine, bunun doğru olduğunu söyledi. Büyümede aşağı doğru risklerin arttığına dikkat çeken Şimşek, ‘Biz yüzde 4,5’lik büyümeyi tahmin ederken küresel ve yerel anlamda çok farklı bir ortam vardı’ diye konuştu. Konut kredi faizlerinin daha fazla düşüp düşmeyeceğine yönelik sorular üzerine Şimşek, bunun bankaların maliyetleri, enflasyon ve ülkenin kaynak çabasıyla ilgili bir konu olduğunu belirtti. Şimşek, Türkiye’de tasarrufların artması gerektiğinin altını çizerek, ‘Türkiye’nin en temel makro sorunu düşük tasarruf sorunudur. O nedenle iniş çıkışlar yaşanıyor. Tutum ekonomisine geçelim, daha çok tasarruf yapılsın, daha çok yatırım yapılsın ve ülkemiz zenginleşsin. Modelimiz bu’ dedi.

SİGORTA FİYATLARI DÜŞMEYE BAŞLADI

Hibrit araçlara daha düşük ÖTV uygulanmasının gündemde olduğunu dile getirerek, ticari araçların bir kereye mahsus yenilenmesi durumunda ÖTV alınmaması için hazırlanan yasal düzenlemenin de Mecliste olduğunu kaydetti. Trafik sigortaları fiyatlarında normalleşmenin başladığını vurgulayan Şimşek, ‘Yasal düzenleme yapılalı 1-2 ay oldu, ikincil düzenlemeler daha yeni devreye girdi. Şu anda trafik sigortası fiyatları düşmeye başladı, zamanla daha güçlü bir şekilde düşer’ diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X