Türkiye Çin ile hareket etmek zorunda

Çin ile ilişkilerde farklı bir boyuta geçilmesi gerektiğini dile getiren DEİK Başkanı Vardan, ortak yatırımlarla iki ülkenin iş dünyasına da katkı sağlanabileceğini vurguladı.

Türkiye Çin ile hareket etmek zorunda

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, Çin’de gerçekleştirilen Çin-Türkiye İş Forumu’nun başarılı bir şekilde gerçekleştirildiğini belirtti. Çin’in dünyanın en büyük ekonomisi olmasına ramak kaldığını ifade eden Vardan, ‘Son günlerdeki ivme kaybına nazaran, Çin hala inanılmaz bir şekilde gelişiyor. Hemen her 4-5 ayda farklı bir Çin görmemiz mümkün. Eğer Türkiye de dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olmak istiyorsa Çin ile ilişkilerini geliştirmek ve birçok alanda da beraber hareket etmek zorunda’ dedi. İki ülke arasındaki ticaretin 1’e 9 oranında Türkiye aleyhine olduğunu vurgulayan Vardan, bu ilişkiyi farklı bir boyuta taşımak gerektiğini ve yapılan ziyaretin de bu noktada büyük önem taşıdığını söyledi.

ORTAK YATIRIMLAR KATKI SAĞLAR

Vardan, Türkiye ile Çin’in üçüncü ülkelerde yatırım yapabileceğini dile getirerek, ortak yatırımlarla her iki ülke iş dünyasına katkı sağlanabileceğini kaydetti. Vardan, ”Türkiye’nin bulunduğu coğrafya ve yetişmiş insan gücü, tüketim noktaları açısından bize mükemmel bir lojistik destek imkanı sağlıyor. Bunu da Çin’in avantajlarıyla birlikte piyasaya sunmamız mümkün. Enerji, madencilik, müteahhitlik hizmetleri ve elektronik başta olmak üzere birçok alanda işbirliği imkanımız bulunuyor” diye konuştu.

FİNANSMAN DESTEĞİ ÖNEMLİ

Yurtdışı müteahhitlik sektöründe Türk ve Çinli firmaların dünyanın ilk 2 sırasında yer aldığını hatırlatan Vardan, bu alanda işbirliklerinin olabileceğini belirtti. Ömer Cihad Vardan, bu noktada kazan-kazan prensibine uygun olarak her iki tarafın da kazancını artırabileceği mekanizmaların tesis edilebileceğini vurgulayarak, ‘Bilhassa üçüncü ülkelerdeki büyük projelerde ve bunların arasında Afrika’da yapılacak işlerde, Ortadoğu’da yapılacak projelerde Çin’in finansman desteğini almak çok güzel olacaktır’ dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X