Türkiye-Çin İş Forumu ilişkilere ivme kazandıracak

DEİK ve Çin Uluslararası Ticareti Teşvik Konseyi (CCPIT) ortaklığında düzenlenen Türkiye-Çin İş Forumu Pekin’de gerçekleştirildi.

Türkiye-Çin İş Forumu ilişkilere ivme kazandıracak

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, forumun açılışında yaptığı konuşmada küresel ekonominin parlayan iki yıldız ülkesi Türkiye ve Çin’in seçkin iş adamlarını bir araya getirdiklerini söyledi. Türk özel sektörünü ve iş dünyasını dışa taşımak üzere çalışan DEİK’in, ülkeler arasında oluşturulan iş konseyleri vasıtasıyla faaliyetlerini sürdürdüğünü belirten Vardan, 1992 yılında kurulan Türkiye-Çin İş Konseyi’nin de 23 yıldır etkin olduğunu kaydetti.

YENİDEN TARİH YAZALIM

Vardan, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in 2012 yılında Başkan Yardımcısı iken yaptığı Türkiye ziyaretinde ifade ettiği ‘Türkler ve Çinliler tarihi ortak yazmış milletlerdir’ sözünü hatırlattı. Vardan, ‘Biz de diyoruz ki ‘Bu ekonomik potansiyelimizle gelin tarihi tekrar birlikte yazalım’. Ama tarihi bu sefer sadece Asya steplerinde değil, Avrupa, Afrika, Balkanlar, Kafkasya, Orta Doğu’da yazalım. Bu yeni tarihi Yuan ve TL ile yazalım. Sadece ticari ilişkilerimizi artırmakla kalmayalım, yatırım işlerimizi de artıralım. Bunu irtibatlı olduğumuz üçüncü ülkelerde de yapalım’ dedi.

300 İŞADAMI KATILDI

CCPIT Başkanı Wan Jifei ise, ‘Son yıllarda devlet başkanlarımızın ve iki ülke hükümetlerinin ilgisi altında iş adamlarının birlikte çabasıyla aramızdaki ekonomik ve ticari iş birliği gelişiyor. Aramızdaki iş birliğinin potansiyeli çok büyük. Özellikle ‘Bir Yol Bir Kuşak’ projesi aramızdaki iş birliği için büyük bir fırsat sunacaktır’ diye konuştu. Foruma iki ülkenin müteahhitlik, madencilik, enerji, elektrik ve makine sektörlerinden 300’e yakın iş adamının katıldığını belirten Wan Jifei, karşılıklı kazan-kazan ilkesiyle forumun Türkiye ve Çin arasındaki iş birliğine büyük bir ivme kazandıracağını vurguladı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X