Türkiye ekonomisinde Almanya gerçeği

Türkiye’nin Almanya’ya ihracatı 14 milyar dolar, bu ülkeden ithalatı ise 21,5 milyar dolar. 6 bin 800 civarında Alman sermayeli şirketin faaliyet gösterdiği Türkiye’ye, bu ülke vatandaşları turist olarak da büyük katkı sağlıyor.

Türkiye ekonomisinde Almanya gerçeği

Türkiye ile Almanya arasında yaşanan gerginliğin ardından gözler iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin boyutuna çevrildi.

Almanya, Türkiye’nin en önemli ticaret ortağı konumunda bulunuyor. Bu ülke, 2016 yılında Türkiye’nin ihracatında birinci, ithalatında ise Çin’in ardından ikinci sırada yer aldı. Türkiye Ekonomi Bakanlığı verilerine göre 2016 yılında Türkiye dış ticarette ihracatının yüzde 9,8’si olan 14 milyar dolar değerindeki kısmı Almanya’ya yaptı. Bu ülkeyi İngiltere ve Irak takip etti. Ayrıca, Almanya 21,5 milyar dolarla Çin’den sonra Türkiye’nin en fazla ithalat yaptığı ikinci ülke konumunda bulunuyor. söz konusu rakam, toplam ithalatın yüzde 10,8’ine denk geliyor. Almanya tarafında bakıldığında 2016 yılı verilerine göre Almanya’nın ihracatında Türkiye’nin payı yüzde 1,8 ithalatında da yüzde 1,6 seviyesinde bulunuyor. Türkiye, Almanya’nın dış ticaretinde 13’üncü sırada… Sonuç olarak, 7,5 milyar dolarlık dış ticaret açığı ile Almanya’nın Türkiye için öneminin daha fazla olduğu görünüyor.

TURİZME BÜYÜK KATKI SAĞLIYOR

Yaşanan terör eylemleri ve Rusya ile yaşanan krizin etkisiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verilerine göre, 2016 yılında Türkiye’ye gelen turist sayısı 9 yılın en düşük seviyesi olan 25,4 milyona düşmüş, Alman turist sayısında da bir önceki yıla göre yüzde 30’a yakın kayıp yaşanmıştı. Ancak buna rağmen Almanya en fazla turist gönderen ilk üç ülke arasında yer almıştı. 2017 yılının ilk 5 ayında Almanya’dan gelen turist sayısının toplam içerisindeki payı geçen yıla göre yüzde 9,9’a geriledi. Geçen yıl bu rakam yüzde 13,9 seviyesindeydi. Almanya’dan gelen turist sayılarının azalmaya devam etmesi halinde, turizm gelirlerinde 2 milyar dolara kadar kayıp yaşanabileceği belirtiliyor. Turizm sektörünün ekonomiye katkısı normal bir yılda 30 milyar doları buluyor. Turizm gelirleri 2015 yılında gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 6,2’sini oluşturuyor. Bu rakam geçen yıl turist sayısındaki azalmayla beraber 2,6’ya düşmüş, bunun neticesinde 2016 yılı ekonomik büyümesi yüzde 2,9 seviyesinde gerçekleşmişti.

7 BİNE YAKIN ALMAN ŞİRKETİ VAR

Ekonomi Bakanlığı verilerine göre, 2002-2017 yılları toplamında Almanya en fazla doğrudan yatırım yapan 6’ıncı ülke konumunda bulunuyor. Türkiye’ye yapılan doğrudan sermaye yatırımlarında bu ülkenin payı söz konusu dönemde 8,9 milyar dolarla yüzde 6,3 seviyesindeydi. Aynı dönemde en fazla doğrudan yatırımı 22,1 milyar dolarla Hollanda yaptı. ABD ikinci, Avusturya üçüncü, İngiltere dördüncü ve Lüksemburg beşinci sırada yer aldı. Diğer taraftan Türkiye’de 6 bin 800 civarında Alman sermayeli şirket bulunuyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X