‘Türkiye gücünü koruyor’

Türkiye’nin reytinginde kilit önemde olan mali gücün politik ortama rağmen sarsılmadığını belirten Fitch Analisti Gamble, ”Kamu finansmanı ve borcun GSYH’ye oranındaki düşüş derecelendirmeye destek sağlıyor’ dedi.

‘Türkiye gücünü koruyor’

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in Kıdemli Direktörü ve Türkiye Analisti Paul Gamble, Türkiye’nin mali pozisyonun gücünü koruduğunu söyledi.

Londra’da düzenlenen ‘Küresel Ülke Notları Konferansı’nda konuşan Gamble, önümüzdeki dönemde yapılacak genel seçimlerin sonrasında uygulanacak yapısal reformların son derece önemli olacağını kaydetti. 

Gamble, ‘Anketler halen olası bir koalisyona işaret ediyor. Bizim için seçimlerden sonra yapısal reformlar kilit önemde olacak. Türkiye’nin cari açığı petrol fiyatlarındaki düşüşle birlikte bu yıl geriledi. Tabi bu tek yönlü bir fayda değil. Türkiye’nin çok sayıda ticaret ortakları arasında petrol üreticisi ülkeler var. Türkiye’nin cari açığı tahmin edildiği kadar azalma göstermedi’ dedi.

DIŞ FİNANSMAN İHTİYACI

Gamble, Türkiye’de doğrudan yabancı yatırımların finansman içerisindeki payının azaldığını, dış finansmana olan ihtiyacın devam ettiğini belirtti. Türk şirketlerinin döviz borçlarından kaynaklı, döviz kurundaki oynaklıklara hassasiyetinin devam ettiğine işaret eden Gamble, şöyle devam etti: ‘Türk şirketlerinin borçlarını çevirme oranlarının yüzde 100’e yakın olması cesaret verici. Türkiye’nin reytinginde devam eden politik belirsizliğe rağmen mali pozisyon kilit önemde. Mali güç politik ortama rağmen sarsılmadı. Kamu finansmanı ve borcun gayrisafi yurtiçi hasılaya oranındaki düşüş derecelendirmeye destek sağlıyor. Türkiye’nin gelecek yıl GSYH’ya oranla borcunun yüzde 30’a gerilemesini bekliyoruz. Türkiye’nin kamu finansmanı kilit önemde.’

ÇOK SAYIDA ŞOK ATLATTI

Türkiye’nin kredi notunun önümüzdeki hafta değerlendirileceğini belirten Gamble, ‘Dışsal kırılganlıklar gibi konuları Türkiye atlatabilir mi? Fed faiz artırımına başladığında neler olur izleyeceğiz. Türkiye geçmişte dış finansman gereksinimi açısından çok sayıda şok atlattı’ ifadesini kullandı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in gösterge takvimine göre Türkiye’nin yatırım yapılabilir seviyede olan ‘BBB-‘ kredi notunu ve ‘durağan’ görünümünü 18 Eylül tarihinde değerlendirmesi bekleniyor. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X