Türkiye için en kötü dönem geride kaldı

Yeni dönemde kapsamlı reform programına öncelik vereceklerini vurgulayan Başbakan Yardımcısı Şimşek, Türkiye için kötü dönemin artık geride kaldığını kaydetti.

Türkiye için en kötü dönem geride kaldı

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisinin çeşitli şoklara rağmen güçlü bir performans gösterdiğini söyledi.

Şimşek, ABD’nin başkenti Washington’da Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası Toplantıları çerçevesinde düzenlenen ‘Ülkeleri Risksizleştirme: Büyüme İçin Reformlar’ başlıklı panele katıldı.

Buradaki konuşmasında Türkiye’de 16 Nisan’da yapılan halk oylaması ve ülke ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Şimşek, Türkiye’nin son dönemde sık sık uluslararası medyanın manşetlerinde yer almasına karşın yaşananların bazı yayınlarda resmedilen kadar kötü olmadığını ifade etti. Şimşek, ”Türkiye’de işler dışarıdan bakıldığında göründüğü kadar kötü değil ancak bizim istediğimiz kadar iyi de değil. Türkiye son dönemde birçok zorlukla karşılaştı. Küresel sorunların yanı sıra ekonomiyi yavaşlatan bölgesel jeopolitik gerilimlere ve iç siyaset şoklarına maruz kaldı ancak Türkiye için en kötü dönem artık geride kaldı” dedi.

Ülke ekonomisinin tüm iç ve dış zorluklara karşı olağanüstü direnç gösterdiğini vurgulayan Şimşek, gayrisafi yurt içi hasılanın 2010-2016 döneminde ortalama yüzde 6,7 arttığını hatırlattı.

Mehmet Şimşek, ”Türkiye ekonomisi çeşitli şoklara rağmen neredeyse yüzde 7 büyüme başarısını gösterdi. Bu çok çok güçlü bir performans” diye konuştu.

YÜZDE 3 BÜYÜME VASAT

Halkın referandumda Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni öngören anayasa değişikliğine ‘evet’ dediğini kaydeden Şimşek, bunun istikrar bakımından olumlu olduğunu dile getirdi. Başbakan Yardımcısı Şimşek, ”Referandumdan ‘evet’ oyunun çıkması belirsizliğin giderilmesine yardım edecek ancak nihayetinde büyümenin ana motoru yapısal reformlar olacak. Bizim için yüzde 3 büyümenin vasat olduğunu düşünüyorum. Yüzde 5-6 civarında büyüme trendine geri döneceğiz, bunu yapabileceğimize inanıyoruz” dedi.

REFORMLARA ÖNCELİK VERİLECEK

AK Parti hükümetinin yeni dönemde birkaç yıl önce tasarlanan kapsamlı reform programına öncelik vereceğinin altını çizen Şimşek, başta eğitim, vergi, adalet ve iş gücü piyasasına yönelik olmak üzere planlanan düzenlemelerin mümkün olan en kısa sürede hayata geçirileceğini anlattı. Mehmet Şimşek, ayrıca Türkiye’de yatırım ortamının geliştirilmesini çok önemli bulduğunu ve bu alanda Dünya Bankasının ‘İş Yapma Kolaylığı’ çalışmalarının rehber alındığını belirtti.

AB İLE İLİŞKİLER İLERLİYOR

Şimşek, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki ilişkilerin tüm ‘gürültüye’ rağmen ilerlemeye devam ettiğine dikkat çekerek, geçen sene AB Komisyonu tarafından kabul edilen güncel Gümrük Birliği anlaşmasının ticarette yeni bir sayfa açılmasını sağlayacağını söyledi. Yeni anlaşmanın sanayi mallarının yanı sıra hizmetler, tarım ürünleri ve kamu alımlarını kapsamasının hedeflendiğine işaret eden Şimşek, buna ilişkin müzakerelerin bu yıl başlatılıp birkaç sene içinde tamamlanmasını umduklarını dile getirdi. Avrupa ülkelerinin tarım alanında Türkiye’ye nispeten daha verimli olmasına karşın Türk çiftçisinin rekabetten korkmadığını vurgulayan Şimşek, Türk tarım ürünlerinin Gümrük Birliği yelpazesine katılmasının hem Avrupa hem de Türkiye için kazançlı olacağını kaydetti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X