Türkiye ile ABD arasında kritik anlaşma

ABD ile Türkiye arasında finansal bilgi değişimini öngören bir anlaşma yapılacağını dile getiren Bakan Şimşek, anlaşma ile vergide kayıp kaçağın önüne geçilmesinin amaçlandığını kaydetti.

Türkiye ile ABD arasında kritik anlaşma

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ile ABD hükümetleri arasında finansal açıdan karşılıklı bilgi değişimi yapılmasını öngören anlaşmanın bugün imzalanacağını söyledi.

Şimşek, anlaşma uyarınca Türk finansal kuruluşlarındaki ABD’li hesap sahipleri hakkındaki belirli bilgilerin ABD’ye, ABD finansal kuruluşlarındaki Türkiye mukimi hesap sahiplerine ilişkin belirli bilgilerin de Türkiye’ye iletileceğini belirtti.

Bakan Şimşek, ABD tarafından vergi konularında bilgi değişimi yapılmasına yönelik farklı ülke politikaları ve hukuk sistemlerini gözeten anlaşma modellerinin hazırlandığını dile getirdi. Bu kapsamda iki model hazırlandığını vurgulayan Şimşek, ‘Model 1’in karşılıklılık esasına dayandığını, ‘Model 2’nin ise sadece ABD’ye bilgi verilmesine yönelik olduğunu ifade etti. Konu üzerinde kendilerinin de bir süredir çalıştıklarına dikkat çeken Şimşek, yapılan değerlendirmeler sonucunda ABD ile ‘Model 1’ kapsamında anlaşma akdedilmesi yönünde politika oluşturulduğuna işaret etti. 

61 ÜLKE İLE İMZALANDI

Şimşek, aralarında Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ile Avrupa Birliğine (AB) üye devletler ile G20 ülkelerinin tamamına yakınının da bulunduğu 100’den fazla ülkenin, ABD ile bu kapsamda uluslararası anlaşma yaptığını kaydetti. Mehmet Şimşek, şu ana kadar ABD ile 61 ülke arasında ‘Model 1’, 7 ülke ile de ‘Model 2’ anlaşması imzalandığının altını çizdi.

YILLIK OLARAK BİLDİRİLECEK

Anlaşmanın neler getireceğine ilişkin bilgi veren Şimşek, Türk finansal kuruluşlarının ABD’li hesap sahipleri hakkında belirli bilgileri tespit ederek Gelir İdaresi Başkanlığına (GİB) yıllık olarak bildireceğini ve bu bilgilerin GİB aracılığıyla ABD’ye iletileceğini dile getirdi. Bakan Şimşek, aynı şekilde ABD Gelir İdaresi (IRS) tarafından da ABD finansal kuruluşlarındaki Türkiye mukimi hesap sahiplerine ilişkin belirli bilgilerin Türkiye’ye bildirileceğini vurguladı.

AMAÇ VERGİDE ETKİN MÜCADELE

Mehmet Şimşek, Türkiye ile ABD arasında imzalanacak söz konusu anlaşma ile vergi kayıp ve kaçağıyla etkin mücadele edileceğinin altını çizerek, ayrıca vergiye gönüllü uyumun artırılması açısından iki ülke arasındaki iş birliğinin kuvvetlendirilmesinin amaçlandığını kaydetti. Şimşek, tarafların düzenli bilgi değişiminde bulunmasını sağlayacak anlaşmanın TBMM’de onaylandıktan sonra yürürlüğe gireceğini ifade etti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X