Türkiye iş kazasında Avrupa birincisi

Türkiye`nin ölümlü iş kazalarında Avrupa birincisi olduğunu belirten EBSO Başkanı Yorgancılar, yılın ilk 7 ayında bin 100 çalışanın iş kazası sonucu hayatını kaybettiğini söyledi.

Türkiye iş kazasında Avrupa birincisi
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye’de her 5-6 dakikada bir yaşanan iş kazaları sonucu ortalama 4 vatandaşın hayatını kaybettiğini söyledi.
 
Yorgancılar, yaptığı açıklamada, dünyanın ve Türkiye’nin ekonomik ve sosyal anlamda en önemli sorunlarından biri haline gelen iş kazaları ve mesleki hastalıklar konusunu değerlendirdi.
 
Dünyada pek çok farklı yasal düzenlemeye rağmen iş sağlığı ve güvencesinin tam olarak temin edilebilmesi hususunda istenilen düzeye erişilemediğini kaydeden Yorgancılar, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) verilerine göre dünyada her 15 saniyede bir işçinin iş kazaları veya meslek hastalıkları sebebiyle hayatını kaybettiğini vurguladı.
 
Fatura ağır oluyor
 
Yorgancılar, dünyada yılda yaklaşık 300 milyon iş kazası sonucu 6 bin 300, meslek hastalıkları nedeniyle ise yaklaşık 2 milyon işçinin hayatını kaybettiğini belirterek, ”İş kazası ve meslek hastalıklarının küresel ekonomiye maliyeti 3 trilyon doları buluyor” dedi. Avrupa Birliği (AB) Bölgesi’nde yılda 3 bini aşan ölümlü iş kazası gerçekleştiğini kaydeden Yorgancılar, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İstanbul Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada Türkiye’nin ölümlü iş kazalarında Avrupa birincisi, dünyada ise üçüncü olduğu bilgisinin yer aldığını söyledi.
 
Maden iş koluna dikkat
 
Yorgancılar, işçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi raporuna göre; Türkiye’de 2013’te bin 235, 2014’in ilk 7 ayında ise bin 100 işçinin iş kazası sonucu hayatını kaybettiğini dile getirerek, ”Yaşamını yitiren işçilerin 325’inin maden iş kolunda olması yoğunlaşmamız gereken alanı işaret etmektedir” diye konuştu.
 
Yorgancılar, yaklaşık 5-6 dakikada bir iş kazası yaşanan Türkiye’de bu kazalar neticesinde günde ortalama 4 vatandaşın hayatını kaybettiğini, 6 işçinin ise sürekli iş göremez duruma düştüğünü anlattı.
 
Anlayış değişmeli
 
AB’nin, çalışanların sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışmaları iş kalitesinin arttırılması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini işyerlerinde rekabet arttırıcı bir politika olarak değerlendirdiğine dikkat çeken EBSO Başkanı, ”Türkiye’de ise bu maliyeti artırıcı bir unsur olarak görülmektedir. Bu bağlamda iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin yasal düzenlemelerin tam olarak uygulanması, verimliliğin arttırılması ve sosyal güvenlik sistemlerinin sürdürülebilirliği anlamında büyük önem taşımaktadır” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X