‘Türkiye marka sayısında Avrupa birincisi’

Marka sayısı bakımından Avrupa’da birinci olan Türkiye, patent sayısı bakımından ise dünyada 25. sırada yer alıyor.

‘Türkiye marka sayısında Avrupa birincisi’

Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, önceki yıl 15 bin 943 olan toplam patent ve faydalı model başvurusunun geçen yıl 17 bin 541’e yükseldiğini belirterek, “Marka sayısı bakımından Avrupa’da birinci, patent sayısı bakımından ise dünyada 25. sıradayız. Avrupa’nın en çok marka müracaatı yapan ülkesiyiz” dedi.

 

Yamankaradeniz, Antalya’da bir otelde düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, Antalya’daki ofislerini açtıklarını ve personelin çalışmalara başladığını söyledi. Türkiye’de milyonlarca marka olduğunu belirten Yamankaradeniz, Türk Patent Enstitüsüne destek kuruluş olduklarının altını çizdi.

 

Marka olmak için önce karar vermek gerektiği belirten Yamankaradeniz, markalaşmayı “sanal dünyada bina inşa etmeye” benzetti. Markalaşma yatırımlarında bir anda sonuç beklenmemesi gerektiğini vurgulayan Yamankaradeniz, markalaşmada en büyük destekçinin inovasyon ve tasarım olduğunu söyledi.

 

İş adamlarının desteklenmesinin önemine işaret eden Yamankaradeniz, devlet tarafından desteklerin olmasının sanayicilerin dünya pazarında güvenle yer almasını sağlayacağını kaydetti.

 

“Türkiye’yi zıplatacak ürün yakalanacaktır”

 

Yamankaradeniz, çalışmaların sonunda “Türkiye’yi zıplatacak bir ürün” yakalanacağını ve bunun, ülkenin geleceğinde önemli rol oynayacağını, özellikle savunma sanayisindeki gelişme, buluş ve yeni yazılımların önemli olduğunu bildirdi. Patentin önemini vurgulayan Yamankaradeniz, şöyle konuştu:

 

“2014 yılında 15 bin 943 olan toplam patent ve faydalı model başvurusu, 2015 yılında 17 bin 541’e yükseldi. 2014 yılında 110 bin 544 olan toplam marka başvurusu, 2015 yılında 110 bin 679 olarak gerçekleşti. Marka tescil başvurularında yaşanan düşüşe rağmen ülke alarak marka ve paten başvurularında geçtiğimiz yıllara göre gelişim gösterdiğimizi söyleyebilirim. Marka sayısı bakımından Avrupa’da birinci, patent sayısı bakımında ise dünyada 25. sıradayız. Avrupa’nın en çok marka müracaatı yapan ülkesiyiz. Patentte ilk sıralarda makine, kimya, elektrikli ev aletleri sektörleri geliyor.”

 

Yamankaradeniz, Antalya’nın 2015 yılı Türkiye geneli patent sıralamasında 67 başvuruyla 11’inci sırada yer aldığını, marka sıralamasında ise 3 bin 71 başvuruyla Türkiye beşincisi olduğunu sözlerine ekledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X