Türkiye önemli bir yatırım ülkesi

Türkiye’nin doğrudan yatırım açısından cazip olduğunu kaydeden TİM Başkanı Büyükekşi, dünya ticaretinde önemli kazanımlar elde etmek istediklerini vurguladı.

Türkiye önemli bir yatırım ülkesi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Trabzon’da 68 ülkenin büyükelçi ve konsolos düzeyinde katıldığı toplantıda Türkiye’nin dört bir yanına daha fazla doğrudan yatırım yapmalarını istedi.

Türkiye’nin doğrudan yatırım açısından cazip olduğunu ifade eden Büyükekşi, “Türkiye’nin çok büyük bir potansiyeli, 78 milyon nüfusu var. Diğer yandan da 4 saatlik uçuş mesafesinde tam 56 ülke ve 1,5 milyar nüfus var. Yapılacak yatırımlar sadece Türkiye’nin iç piyasası için değil, Türkiye’nin dört bir yanındaki 56 ülkeye yönelik ve 10 trilyon dolarlık bir dış ticaret hacmi var. Bu dış ticaret hacmine ulaşabilmek için Türkiye önemli bir yatırım ülkesi. Burada gerek yüzde yüz yabancı sermaye gerekse Türk şirketleri ile ortak yapılacak yatırımların çok isabetli olduğunun ve bu coğrafyada ‘kazan-kazan’ prensibiyle bu işi yaparsak bize çok büyük katkı yapacağının altını çizmek istiyorum” dedi.

İTHALAT İHRACATTAN FAZLA

Büyükekşi, tüm dünyada dolar Euro paritesinden dolayı ticarette sıkıntılar yaşandığı ve rakamların düştüğünü söyledi. Büyükekşi, ‘Biz de paritenin etkisiyle baktığımızda yılın 8 ayında ihracatımız yüzde 8 düşmüş gözüküyor ama miktar olarak baktığımızda ihracatımızda 8 ayda binde 8 artış var” diye konuştu. Bu rakamlara bakıldığında Türkiye’nin ithalatının ihracattan daha fazla olduğunun anlaşıldığını belirten Büyükekşi, bu nedenle diğer ülkelerle karşılıklı işbirliği yaparak dünya ticaretinde önemli kazanımlar elde etmek istediklerine dikkat çekti.

BÖLGENİN FİNANS MERKEZİ

Türkiye’nin hizmet sektöründe de önemli bir ülke olduğunun altını çizen Büyükekşi, şuanda en çok turist gelen 6’ncı ülke konumunda olduğunu belirtti. Mehmet Büyükekşi, “Geçen sene küresel turizmden 37 milyon turist Türkiye’yi ziyaret etti. Havayolu taşımacılığında Türkiye’nin 10,5 milyar dolarlık bir ihracat geliri var. Havayolu taşımacılığında Amerika’dan sonra en çok döviz getiren dünyada ikinci ülkeyiz, ithalatında ise 4 milyar dolarla 8’inci sıradayız. Güçlü bankacılık sektörü ile bölgenin finans merkeziyiz. Avrupa’nın ve dünyanın önemli bir gayrimenkul pazarıyız” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X