‘Türkiye önemli ortak’

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, İncirlik Üssü’nün uluslararası koalisyon güçlerince kullanıma açılmasının, uzun süreli çabaların bir parçası olduğunu söyledi.

‘Türkiye önemli ortak’

Türkiye’nin terör örgütü IŞİD’e yönelik hava harekatlarına katılan uluslararası koalisyon güçlerinin İncirlik Üssü’nü kullanmasına onay vermesine yönelik bir soruyu yanıtlayan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, NATO müttefiki olan Türkiye’nin IŞİD ile mücadele kapsamında oluşturulan çok uluslu koalisyondaki güçlü bir partner olduğunu ifade etti. Toner, Suruç’taki saldırının IŞİD’in yenilgiye uğratılması için ortak çabaların ve Türkiye’nin bölgedeki güvenliğinin güçlendirilmesinin önemini vurguladığını kaydetti.

Örgüte yönelik hava operasyonlarında koalisyon güçlerinin Türkiye’deki üslerde konuşlandırılmasına onay verildiğini hatırlatan Toner, ancak bu kararın Suruç’ta meydana gelen terör eylemiyle ilgisi olmadığını vurguladı. Toner, “Bu kararı, spesifik saldırıya bağlayamam. Bizim istişarelerimiz geçtiğimiz yıl boyunca devam ediyordu. Türkiye önemli bir ortak, güçlü bir müttefik. Türkiye, Suriyeli sığınmacıların desteklenmesi, IŞİD ile mücadele edecek ılımlı muhaliflerin eğitilip donatılması ve Suriye’ye yabancı savaşçı akınının sınırlandırılmasında zaten birçok şeyi yaptı. Bu uzun süreli çabaların bir parçası. Türkiye ve uluslararası koalisyonla işbirliğini derinleştirmenin yollarını arıyoruz ve bu da o süreçte atılan bir adım” diye konuştu.

UÇUŞA YASAK BÖLGE

Suriye’nin kuzeyinde uçuşa yasak bölge oluşturulmasına ilişkin herhangi bir politika değişiklikleri bulunmadığını da vurgulayan Toner, bu konu üzerinde uzun zamandır görüşmelerin yapıldığına dikkat çekerek, böyle bir bölgenin oluşturulmasında lojistik zorlukların olacağını daha önce de ifade ettiklerini kaydetti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X