Türkiye rekabetten korkmuyor

Ticaretin büyümenin motoru olduğuna dikkat çeken Başbakan Yardımcısı Şimşek, rekabetten korkmadıklarını ve rekabetin iyi bir şey olduğunu belirtti.

Türkiye rekabetten korkmuyor

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin içine kapanmayacağına dikkat çekerek, rekabetten korkmadıklarının altını çizdi.

Şimşek, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası Bahar Toplantıları kapsamında bulunduğu ABD’nin başkenti Washington’daki temaslarında birçok yatırımcı grubuyla buluşma fırsatı bulduğunu ifade etti.

Amerika’nın neredeyse bütün portföy yöneticileriyle bir araya geldiklerini belirten Şimşek, ”Gerçekten trilyonlarca dolar yöneten şirketlerin temsilcileriyle buluştuk. Oradan benim edindiğim izlenim, Türkiye’ye ilişkin algı olumlu. Özellikle referandumdan ‘evet’in çıkmasıyla istikrarın pekişeceğine dair inancı onlar da taşıyorlar. Reformların hızlanmasını tabii ki öngörüyorlar. Zaten anlattığımız hikaye de üç aşağı beş yukarı bu çerçevede. Onun için, yatırımcı ayağı inşallah önümüzdeki dönemde daha destekleyici olacak” dedi.

Türkiye’nin yeni Amerika yönetimiyle ikili ilişkilerini geliştirmeye çalışırken, dünyayla entegrasyona ara vermeyeceğini kaydeden Şimşek, ”Türkiye içine kapanmayacak, iş için aş için koşuşturmaya devam edecek. Türkiye dışa açık olmaya devam edecek. Türkiye, bir taraftan Körfez İşbirliği Ülkeleriyle serbest ticareti konuşurken, bir taraftan Avrupa Birliği ile Gümrük Birliğinin genişletilmesini, güncellenmesini konuşuyor. Dolayısıyla, Türkiye şuna inanıyor: Ticaret büyümenin motorudur. Biz rekabetten korkmuyoruz. Rekabet iyi bir şeydir, beraberinde yenilikçilik ve verimlilik getirir. O da refahın esas motorudur” diye konuştu.

BÜYÜK DİRENÇ GÖSTERDİ

Türkiye ekonomisinin son birkaç yılda yaşanan çeşitli felaketlere karşı büyük direnç gösterdiğini dile getiren Şimşek, kim ne derse desin ortada büyük bir başarı olduğunu söyledi. Türkiye ekonomisinin muhtemelen nisan sonrasında hızlanacağını öngören Şimşek, bunda azalan belirsizlik ve risklerin yanı sıra küresel toparlanmanın önemli rol oynayacağını anlattı. Şimşek, ayrıca hükümetin reform programına döneceğine işaret ederek, ”Yapacağımız reformlarla beklentileri olumlu etkileyeceğiz ve onun sayesinde Türkiye inanıyorum ki bu sene daha iyi bir performans gösterecek” dedi.

ENFLASYON TEK HANEYE DÜŞMELİ

Enflasyonla ilgili değerlendirmede de bulunan Şimşek, şunları kaydetti: 

”Enflasyon beklediğimizden daha kötü maalesef. Para politikasında bir sıkılaşma var. Bu sıkılaşmanın gecikmeli etkisi olacak, hemen olmuyor. Merkez Bankası 320 baz puanlık bir sıkılaşmaya gitti. Bu önemli bir sıkılaşma ve bunun etkilerini önümüzdeki aylarda göreceğiz. Enflasyonun mutlaka ve mutlaka tekrar tek haneye düşmesi lazım. Türkiye için çift haneli enflasyon asla kabullenmeyeceğimiz, doğru bulmadığımız ve Türkiye’nin uzun vadeli refahı açısından tehlike arz eden bir durum. Dolayısıyla, enflasyonun tekrar tek haneye inmesi bizim için hedef. Büyümenin de orta vadede reformların da etkisiyle tekrar yüzde 5 ve üzeri bir patikaya oturması bizim hedefimiz.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X